Iran i Izrael su prešli „crvenu liniju“ i prvi put su se direktno sukobili u prethodnih par nedelja. Istini za volju, obe strane su pazile da ne naprave potez koji bi mogao da dovede do razbuktavanja sukoba, ali je zabrinutost porasla jer su obe zemlje atomske sile. To što Izrael ne priznaje zvanično da ima nuklearni arsenal ili što Iranu još malo fali da do njega dođe nije ni smirujuća a ni utešna okolnost. Ironija sudbine je da je Iran svoj nuklearni program započeo zahvaljujući Izraelcima koji su im dali prve impute od „know how“ do neophodnog materijala. Naravno, bila su to druga vremena, u Teheranu je vladao šah Reza Pahlavi, ključni izraelski i američki saveznik u regionu.

Onog momenta kada Iran bude konstruisao svoj nuklearni arsenal, trka u naoružanju će dobiti svetlosno ubrzanje u regionu. Saudijska Arabija i Turska već rade uveliko na svojim programima i iranski „stimulans“ će još više učvrstiti u nameri Rijad i Ankaru da uđu u klub atomskih sila.

Plan Hamasa, podržan od Teherana, samo je delimično uspeo. Teroristički napad 7. oktobra prošle godine zaustavio je proces uspostavljanja diplomatskih odnosa arapskih sunitskih monarhija sa Izraelom, ali nije uspeo da stvori antiizraelski savez u regionu i, što je najviše bolno za Hamas i njegove ktitore u Teheranu, Zapadna obala nije eksplodirala, odnosno nije otvoren drugi front koji bi dodatno zakomplikovao poziciju Izraela. Strah od virusa islamskih revolucija po iranskom receptu u sadejstvu sa antišiitskim raspoloženjem i dalje je mnogo jači sentiment među liderima arapskih sunitskih država od onog protiv Izraela i Jevreja. Paradoksalno, Islamska Republika je sama sebi najveća prepreka u realizaciji cilja da protera SAD iz regiona i uništi Izrael.

Sjedinjene Američke Države ne žele u potpunosti da prepuste Iran tandemu Rusija i Kina, ruski i kineski predsednici Vladimir Putin i Si Đinping su bili prvi međunarodni zvaničnici koji su pričali sa predsednikom ad interim Mohamedom Mohberom. Kanali komunikacije između Vašingtona i Teherana su otvoreni. Vode se pregovori, uz posredovanje Švajcarske, u Omanu kako bi se izbegla eskalacija sukoba ne samo između Irana i Izraela već i u regionu.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 30. MAJA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Nedeljnik 646

Nedeljnik 646

UZ SVAKI PRIMERAK NOVOG BROJA NEDELJNIKA DOBIJATE MAGAZIN „ISTORIJA“ NA POKLON

Istorija 20

Istorija 20

Post Views: 179

Originalni tekst