Četvrtog festivalskog dana, u utorak 23. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazano ostvarenje “Kad svane dan” Runara Runarsona, a od 23h film “Proslava” Bruna Ankovića.

U filmu “Kad svane dan”, od jednog zalaska sunca do drugog, Una, mlada studentkinja umetnosti susreće ljubav, prijateljstvo, tugu i lepotu.

Radnja ostvarenja “Proslava” Bruna Ankovića smeštena je na kraju Drugog svetskog rata. Umoran i poražen, vojnik Mijo skriva se u šumi. Iz skrovišta posmatra rodno selo u koje se ne sme da se vrati. Vodi nas na napeto putovanje u prošlost, a kroz tri ključna momenta njegovog života istražujemo okolnosti koje dovode do ekspanzije ekstremizma u društvu.

Mijo je postao lak plen desničarske ideologije koja mu je dala lažnu nadu u bolji život i lažnog krivca za sve što je propatio.

U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će na repertoaru biti filmovi “Bosanski lonac” Pava Marinkovića (18h) i “Pet i po ljubavnih priča u stanu u Viljnusu, Litvanija“ Tomasa Vengrisa (20h).

Glavni junak filma „Bosanski lonac”, Faruk Šego, neuspešni je bosanski pisac kojem preti deportacija iz Austrije, ako ne dokaže da je doprineo austrijskom kulturnom društvu. Njegova poslednja šansa je pozorišna trupa koja može da odigra predstavu koju je napisao kao mladić. Farukov neradi povratak u pozorište prisiliće ga da shvati šta je zaista važno u životu.

Radnja filma “Pet i po ljubavnih priča u stanu u Viljnusu, Litvanija“ prati pet gostiju koji prolaze kroz ljubavnu krizu u smeštaju u Viljnusu, nesvesni radosti i tragedija koje su se odigrale unutar
tih istih zidova. U međuvremenu, Jolanta, tiha čistačica, vraća se da obriše dokaze svake nezgode, dok se njena sopstvena ljubavna priča odvija.

U selekciji “Galicija u fokusu”, u Maloj sali “Mira Banjac” bioskopa Abazija, od 19 časova na programu je film “Matria” koji je režirao Alvaro Gago. Glavna junakinja ovog filma Ramona živi u galicijskom selu, kojim vlada tradicija i posvećeno je radu. Žrtvujući sve kako bi osigurala bolju budućnost za svoju ćerku, primorana je da pogleda u sebe i pomisli da možda, ipak, postoji nešto novo za šta vredi živeti.

U selekciji “Novi mađarski film”, u Bioskopu Eurocinema u Subotici će u 19 časova biti prikazan film “Neke ptice” (Daniel Hevér). Ovo je film o Beli, koji ima osećaj da se svet urotio protiv njega kada ga sin smesti u starački dom. Ovde se sreće sa buntovnom tinejdžerkom Zoe koja je osuđena na društveni rad.

Dok Zoe očajnički pokušava da se poveže sa svojom samohranom
majkom, Bela želi svima da dokaže da može da živi nezavisno kako bi mogao da se vrati kući.

Uprkos razlici od skoro šezdeset godina, njihove ih sličnosti i usamljenost pretvaraju u saveznike.

U selekciji “Eco Dox” u Art Bioskopu “Lifka” u Subotici, od 17 časova na programu je film “Šuma” rediteljke Lidije Dude. Po završetku univerziteta, Asija i Marek kupili su staru kuću blizu istočne granice Poljske. Tamo u Beloveškoj šumi, najstarijoj šumi u Evropi, tokom godina stvorili su sopstveni raj – mesto gde njihova deca mogu bezbedno da odrastaju, daleko od problema današnjeg sveta.

Za Marisiju, Ignacija i Franeka šuma je postala drugi dom. Ipak, jednog dana sve se menja, pojavom stranaca – izbeglica nepoželjnih i u Poljskoj i u Belorusiji. Uprkos kontroverznim zakonima o granici, cela porodica pomaže onima kojima je to potrebno.

Na istom mestu u selekciji “Novi evropski dokumentarni film”, od 19 časova će biti prikazano ostvarenje “Zinzindurrunkarratz” Oskara Alegrije. Reditelj odlučuje da povrati stazu nastalu transhumancijom (seobom stoke) koju su pastiri u njegovom gradu ranije koristili kako bi stigli do planina, ali ne može da nađe nikoga živog da mu pokaže tačan put.

Njegova je ideja i da to snimi starom porodičnom kamerom super-8, ali otkriva da, nakon 41 godine neupotrebe, ona više ne hvata zvuk. Zaboravljena staza i nema kamera postaće, zajedno sa magarcem po imenu Paolo, protagonisti putovanja punog sećanja, upitnika i tišine.

U selekciji Omaž dobitniku Underground Spirit nagrade, u bioskopu Abazija od 22h na repertoaru je ostvarenje “Neuspešna praznina” Mike Tanile.

U okviru selekcije filmova sa Žigmond Vilmoš festivala, od 17 časova u Bioskopu Eurocinema u Subotici biće prikazani kratki filmovi: “Poslednji čas” (Máté Gergely Kiss), “Afrikata” (Anna Gyimesi), i “Einstand” (Levente Kölcsey).

U programu predstavljanja Alexandre Trauner Art/Film Festivаla iz Solnoka, od 17 časova u Maloj sali “Mira Banjac” bioskopa Abazija, publika će moći da pogleda kratkometražna ostvarenja “Anja” (Benő Baranyi), “Zbogom, mala ulice!” (Éva Darabos), “Koreni” (Paula
Wilczyńska), “Mešanje” (Gillian Darling-Kovanić), “Sveti Kulon” (Ernest Lorek), i “Tvoj tata” (Kühnel Szabó Anita).

Za 23 časa u Bioskopu Abazija zakazana je svirka grupe  Moonlightning.

Cena jednodnevne ulaznice za dva filma Glavnog takmičarskog programa je 300 dinara. Ulaznice za ovaj program mogu se kupiti na blagajni Letnje pozornice od 20. do 26. jula 2024. godine, od 20.00 časova.

U slučaju loših vremenskih uslova, filmovi takmičarskog programa će se prikazivati u bioskopu Eurocinema (Otvoreni univerzitet Subotica, Trg cara Jovana Nenada 15) u predviđenom terminu.

Cena jednodnevne ulaznice za dva filma takmičarske selekcije Paralele i sudari je 200 dinara.

Ulaznice za program Paralele i sudari mogu se kupiti na blagajni bioskopa Abazija na Paliću pola sata pre početka projekcije.

Ulaz na sve ostale festivalske projekcije je besplatan!

Post Views: 8

Originalni tekst