Košarkaška reprezentacija Srbije je u pretposlednjoj proveri pred Olimpijske igre u Parizu savladala u Beogradu Japan rezultatom 119:100, a na istom mestu, u Areni, u utorak od 20 časova, ima završni test – rival je Grčka predvođena zvezdom koja je dvaput bila MVP NBA lige, Janisom Adetokumbom.

КАД СЕ СРБИ НАЉУТЕ! Кошаркаши Србије победили Јапан, али како... (ВИДЕО)

FOTO: M. Vukadinović

Posle ne baš idealnog nastupa u Abu Dabiju, ne zbog poraza od moćnih Amerikanaca i Australije, jer rezultati zaista nisu najbitnija stvar na pripremema, ma koliko pobede prijale, bilo je pitanje koliko su fizički spremni momci koji tamo nisu igrali. Pre svih kapiten, Bogdan Bogdanović, ali i drugi centar reprezentacije, Nikola Milutinov, te Nikola Jović i Dejan Davidovac koji nisu ni putovali.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
–>KLIKNI OVDE–

Svi sem Davidovca, koji se povredio na „zatvorenom“ pripremnom meču, protiv Holandije, zaigrali su protiv selekcije iz zemlje izlazćeg sunca, a kako su na momente delovali i oni i ostatak ekipe, publika u najvećoj srpskoj hali mogla je da uživa.

Bilo je tu i sjajne odbrane, i velike požrtvovanosti, i divnih dodavanja i još atraktivnijih zakucavanja, pa je i Nikola Jokić, neretko u drugom planu iako je trostruki MVP najjače lige na svetu, aplaudirao saigračima u prvom poluvremenu, a i sam je bio na parketu. Naravno, bilo je i problema. Nisu oni baš očekivani u ovako kasnoj fazi priprema, ali imajući u vidu kadrovske probleme s kojima se selektor Pešić susretao u minulih desetak dana, i ne čude ponekad priustni kiksevi u odbrani ili previše dodavanja u pojedinim napadima.

Zato se i događalo da se, uz ovacije publike, dođe do +16, a samo dva minuta kasnije strepi jer je rival na pet poena udaljenosti. Ipak, senzacija se nije desila, a kako su igrali „orlovi“, nije baš ni bila moguća i pored pomenutih poteškoća čija je posebna „mana“ bila što su trajale po dva, tri minuta (što je, eto, kvarilo utisak, no ne previše jer je najvažnije bilo – uigrati se). Ipak, kada su japanski košarkaši počeli da „bivaju dosadni“ sa trojkama pred sam kraj drugog perioda (do kraja su ih ubacili čak 20), desilo se da su se naši „naljutili“, jer su posle povratka iz svlačionice razigrali na onaj najlepši način:

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
–>KLIKNI OVDE–

Odbranom su potpuno poremetili planove suparnika, a u napadu tako „sakrivali“ loptu da Japanci često nisu baš bili sugurni gde je. Otuda i odlazak na +18 u šestom minutu treće četvrtine, iako je u sedam takmičarskih minuta pre toga bilo samo 56:52.

Posle raznih taktičkih rešenja, kako na individualnom planu, tako i što se tiče igre sa dva centra, ili prelaska na zonsku odbranu…

… ostala je još jedna provera, protiv Adetokumba i drugih Helena. Ona neće doneti neke epohalne promene, ali hoće uvide u to kako se kompletirana selekcija Srbije nosi sa jednim od najboljih atleta u košarci. Bez nekoliko naših asova, protiv moćnog „tima snova“, dobar otpor je trajao oko četvrtinu i po. Sedam dana pred novi sudar sa drim-timom, utisak je bio daleko bolji (i rival daleko slabiji). Ostala su još fina podešavanja, te odluka Svetislava Pešića – ko sve putuje u Pariz na Olimpijske igre, a ko će, ipak, morati da propusti najveću svetsku smotru sporta čiji je svečano otvaranje u petak, 26. jula.

Prijateljska utakmica Srbija – Japan, statistika

Srbija – Japan 119:110 (33:23, 26:29, 32:18, 28:30)

Beograd – Hala: Beogradska arena, Gledalaca: 15.026: Sudije: Juras, Jevtović, Stefanović

Srbija: Plavšić 5, Petrušev 17, Jović 4, Bogdanović 15 (trojke 3/4), Marinković 8 (trojke 2/5), Jaramaz 2, Dobrić 14, Jokić 18p, 8sk, 7as, 2uk, Micić 12p, 7as, Gudurić 4p, 3as, Avramović, Milutinov, Nisu igrali: Radanov, Ristić, Pokuševski

Japan: Togaši, Džejkobs 1, Kavamura 12, Hieđima 4, Toes 6, R. Hačimura 29, Vatanabe 10, Baba 7, Hokinson 9, H. Vatanabe 4, Joši 9

KRAJ! Srbija – Japan 119:100

39′ – Plavšić je na liniji penala, još 70 sekundi pre kraja, a selektor Pešić i dalje stoji tik uz igralište i traži da se igra snažna odbrana.

38′ – Hačimura pogađa preko Plavšića, a potom Jaramaz koji je takođe dobio šansu proigrava Petruševa, koji je fauliran prilikom prodora uz čeonu liniju. Iskoristio je bacanja da Srbiji donese prednost od 112:91 (postigao je 13 poena dosad)

36′ – Svetislav Pešić stoji tik uz teren, traži daleko ozbiljnije igranje u odbrani.

Selektor košarkaša Srbije Svetislav Pešić na meču sa Japanom u Areni / FOTO: M. Vukadinović

35′ – Ređaju se majstorije. Japanske su u vidu trojki, srpke u vidu dodavanja za lepe pogotke iz timskih akcija. Plavšić ima alej-up zakucavanje na ko zna koju asistenciju Jokića (zvanična statistika nije baš najtačnija ovog puta). Japanci, međutim, stižu do 17. trojke iz 40 pokušaja – 107:87 je. Jokić napušta parket uz aplauze publike. Ako je lična statistika tačna, Nikola Jokić je na ovom meču imao 18 poena, sedam asistencija, osam skokova i dve osvojene lopte.

33′ – Sjajno se bori Micić, iako je preko 20 razlike. Baca se po parketu, a selektor Pešić na parket umesto Milutinova šalje Plavšića. Njega Jokić proigrava – 99:75. Plavšićeva odbrana onemogućila je Japancima pogodak, pa na drugoj strani Jokićev precizan šut donosi 101:75 Srbiji.

32′ – Lepa kontra Srbije. Milutinov se domogao lopte, dodao je napred Guduriću, ovaj iza leđa vratio Marinkoviću, a on pogodio trojku za 97:75.

31′ – Micić pogađa trojku za 94:73. Pogodak je bio sa oko osam metara.

Vasilije Micić na utakmici Srbija – Japan / FOTO: M. Vukadinović

Kraj treće četvrtine, i to kakav!

„Zatvorio“ je Jokić reket, a potom na drugoj strani terena proigrao Marinkovića koji zakucava, posle čega na srpskoj polovini Milutinov ostvaruje blokadu i… sve se završava pogotkom Jokića iz okreta, te skoka s desne noge. To je 21 razlike! A bilo je samo četiri u poslednjem minutu prethodne, druge deonice! Srbija ima 91:70.

30′ – Interesantan situacija. Japanci igraju sa niskom petorkom, a Srbija sa dva centra sada, Jokićem i Milutinovom. Gosti su, inače, dali trojku posle odličnog driblinga za koji Gudurić nije imao rešenje – 87:70.

29′ – Japanci su potpuno nemoćni pred ovako razigranim Srbima. Micić dodaje loptu Milutinovu, njega nesportski fauliraju. Eto prilike da Srbija ode na 20 razlike… I, to se i dešava sa dva dobro izvedena penala, a pred novi napad „orlova“ – 87:67.

Filip Petrušev na utakmici Srbija – Japan / FOTO: M. Vukadinović

28′ – Milutinov pokušava da odvede Srbiju na +20, no pogađa samo jedno bacanje, posle čega Japanci daju trojku, a pomenuti srpski centar dvojku – 85:67.

26′  – Deseta trojka Srbije (iz 25 pokušaja), Dobrić je precizan. A onda za malo da pogodi i Jović iz desnog ugla. „Orlovi“ vode sa 78:59, a evo kako je Jokić malopre totalno zbunio japansku odbranu:

24′ – Uhvatili su srpski košarkaši „u mašinu“ Japance, „kradu“ lopte jedan za drugim i posle dve takve kontre, za tili čas je na semaforu 70:54.

23′ – Sjajna asistencija Jokića za Bogdanovića, „uz telo“ čuvara – kao da su na basketu njih dvojica. Divno, nema šta.

22′ – Nova dobra odbrana Srbije, Avramović je iznudio ofanzivni prekršaj rivala. Na drugoj strani terena nije to „nadogradio“ svojom trojkom. Japanci brzom akcijom smanjuju zaostatak na -10.

22′ – Jokić odlično proigrava Petruševa, lob-dodavanje za pogodak (uz prekršaj nad srpskim igračem; koji pogađa bacanje i to je 64:52)

21′ – Jokić pogotkom „otvara“ treću deonicu, ima 13 poena, a posle promašaja Japana, ima i jednu izgubljenu loptu – Dobrić je trčao, a nije očekivao da će mu centar dodati loptu.

Bogdan Bogdanović na utakmici Srbija – Japan / FOTO: M. Vukadinović

Kraj poluvremena…

… u kome je Srbija imala i 16 razlike, a onda dozvolila deset poena u nizu i potpuno vratila rivala u „život“. Srbija je šutirala trojjke 6/11, Japan 8/20, a gosti su imali tri skoka više. Na velikom predahu je 59:52 za srpsku reprezentaciju. Bogdan Bogdanović je najefikasniji sa 13 poena, slede Jokić sa 11, Avramović i Dobrić sa po sedam, Petrušev sa 6 i Micić sa 5. Rui Hačimura je ubacio 16 za Japan, a Hokinson i Joši po sedam.

20′ – I Hokison pogađa sa distance, 56:52 je samo za Srbiju… A onda Bogdanović daje svoju treću. 

19′ – Heiđima daje trojku, serija Japana je 10:0, prednost Srbije je samo 52:46 (a onda Jokić proigrava Jovića pod košem, koji je tu precizan, no odmah Rui Hačimura, 16. poenom, trojkom, pogađa za 54:49.

18′ – Em novi pogodak Hačimure (52:43), em ofanzivni faul Joviće (treća lična). Još 2:17 do velikog predaha.

17′ – Hačimura pravi probleme u odbrani Petruševu, pa Pešić vraća na parket Nikolu Jovića. A odmah potom, Hačimura blokira Bogdanovićev pokušaj posle prodora, nakon čega Japanci daju trojku za prilazak na 52:41.

17′ – Odlično utrčavanje Bogdanovića koje je primetio Jokić, a čim je kapiten dobio loptu pod košem rivala – „produžio“ je dodavanje u ugao, odakle je Petrušev dao trojku za 52:37. Nova lepa akcija naših košarkaša.

15′ – Jokić promašuje prvo slobodno bacanje, publika ga nagrađuje aplauzima i on pogađa drugo. Ali, Juta Vatanabe potom ubacuje trojku, 45:34 je rezultat

15′ – Nova Bogdanovićeva trojka (koliko je to samo nedostajalo, recimo, protiv Amerikanaca, kada su Srbi dali samo jednu za celo drugo poluvreme). Odlazi se privremeno na +16. Japanci se potom primiču na 44:30.

Košarkaši Srbije pred meč s Japanom u Beogradskoj areni / FOTO: M. Vukadinović

14′ – Kombinuju sada i malo previše srpski košarkaši posle nove odlične odbrane koja je naterala Japance na vrlo loš šut s distance. Ipak, uspeva da posle skoka u napadu Jokić poentira – 41:28 je trenutno rezultat.

13′ – Jokić dobija loptu na desnoj strani reketa, gleda preko ramena, vidi kako utrčava imenjak Jović – usledila je pravovremena asistencija i pogdak uz prekršaj nad njim. Nije iskorišćeno dodatno bacanje, pa Srbija ima 39:26.

12′ – Fantastično zakucavanje Milutinova, jednom rukom, posle lepe asistencije Micića. Na parket se vraćaju Jokić i Bogdanović, Srbija vodi sa 37:26.

11′ –  Počela je druga deonica. I to trojkom Hačimure, pa je 33:26 za Srbiju. Podsetimo, vodili su „orlovi“ sa 31:16. Od tada serija Japana od 10:2.

Kraj prve četvrtine…

… u kojoj Srbija, uz po sedam poena Dobrića i Bogdanovića, a dve „krađe“ i četiri poena Nikole Jokića, vodi sa 33:23.

10′ – Brzo se vraća Japan na deset razlike. Posle trojke – gosti „kradu“ loptu Miciću i poentiraju u kontri – 31:21.

10′ – Odlazi Srbija na +15. Posle Milutinovljevih slobodnih bacanja, upravo on je napravio u narednoj akciji „visoki“ blok za Vasu Micića, koji je pogodio trojku za 31:16.

9′ – Micić dobro proigrava Milutinova, koji pokušava da zakuca i biva fauliran „na obruču“. Imaće dva penala.

8′ – Sve više izmena. I Milutinova je Pešić poslao na parket, pa je petorka Srbije sada Micić, Dobrić, Gudurić, Jović i Nikola Milutinov.

8′ – Još jedna sjajna vest za Srbiju. Nikola Jović se opravio i zaigrao! A na japanskoj polovini fantastična igra 2 na 2 Micića i Jokića donosi 26:14, što Japan potom smanjuje na 10 razlike (a Jović promašuje trojku u narednoj akciji)

7′ – Posle serije 11:0, Rui Hačimura pogađa koš „orlova“. Na terenu je sada kao plejmejker Srbije Vasilije Micić. Na parketu je i Gudurić.

7′ – Aplaudira Jokić Avramoviću koji je posle kiksa Japanaca – opet probio odbranu gostiju i ponetirao, fauliran. Imaće slobodno bacanje posle prvog tajm-auta na meču.

6′ – Fantastično dodavanje Dobrića, koji je bio u padu pod košem Srbije – a pronašao na drugoj strani terena, u kontri najbržeg, Avramovića – 20:12.

6′ – U nizu slobodna bacanja za srpske košarkaše. Pogađa Bogdanović, potom dvaput i Dobrić – 18:12.

5′ – Fino dodavanje Jokića i Bogdanovića, kapitenova asistencija centru za pogodak levom rukom – 14:12.

4′ – Jokić prolazi lako pored svog čuvara, no promašuje zicer, a Japanci iz svoje brze akcije pogađaju za 12:12.

3′ – Avramović ne pogađa sa distance, potom mu beži plej Japana, proigrava Jošija, a zatim iz prodora poentira i Bogdanović, opet je pet razlike… i to na kratko, Joši je precizan: 12:10.

3′ – Druga trojka Srbije, Bogdanović pogađa, a onda Juta Vatanabe uzvraća – 10:5.

2′ – Hokinson zakucava loptu posle lepe akcije Japanaca, a na drugoj strani Jokić je probao da lob-dodavnjem proigra Petruševa. Nije uspeo, no lopta i dalje za našu selekciju.

1′ – Na isteku prvog minuta opet Ognjen Dobrić pogađa, 5:0. A posle novog promašaja Japana, Petrušev je fauliran i imaće slobodna bacanja

1′ – Meč je počeo i to trojkom Dobrića! Startna postava Srbije Avramović, Bogdanović, Dobrić, Petrušev, Jokić.

19.58 – Sjajna vest za „orlove“. Kapiten Bogdan Bogdanović se vratio u tim, u startnoj je postavi posle propuštenih mečeva u Abu Dabiju.

19.57 – Ako Svetislav Pešić nije poslao Aleksu Avramovića da igra za Japance ovog puta, onda zvanična statistika sa meča u Beogradu – ima jednu simpatičnu grešku:

Avramović u ekipi Japana / Screenshot: KSS

19.55 – Sastav Srbije: Plavšić, Petrušev, Jović, Bogdanović, Marinković, Jaramaz, Radanov, Dobrić, Ristić, Jokić, Pokuševski, Micić, Gudurić, Avramović, Milutinov; Za Japan igraju: Togaši, Džejkobs, Kavamura, Hieđima, Toes, Hačimura, Vatanabe, Baba, Hokinson, H. Vatanabe, Joši

19.54 – Sledi intoniranje himni.

19.53 – A sada… ovacije publike za srpske košarkaše! Predstavljeni su i Nikola Jović, koji je zbog povrede propustio i putovanja tokom ovih priprema, i Bogdan Bogdanović, koji nije igrao na poslednjim kontrolnim mečevima.

19.50 – U toku je predstavljanje ekipa. Najpre – Japanci.

19.40 – Tu je i kapiten, Bogdan Bogdanović!

Uoči meča

Selektor „orlova“ Svetislav Pešić je na mini-turneju, koja je počela gostovanjem u Francuskoj (i pobedom nad ekipom satkanom od NBA asova), poveo tim u kome nije bilo Dejana Davidovca i Nikole Jovića, koji su ostali da se oporavljaju u Beogradu, a u Beograd su se naši košarkaši vratili – sa dva poraza i jednom brigom.

Naime, kako se bliži start olimpijskog turnira, a naši igraju protiv Amerikanaca već 28. jula, oni su izgubili u Abu Dabiju i od američkog „tima snova“, i od Australije. Pripreme su, pa rezultati nisu toliko bitni, ali posebno brine što ni u jednom od tih mečeva nije igrao kapiten „orlova“, Bogdan Bogdanović.

Podsetimo, meč s Japancima trebalo je da bude poslednja provera pred odlazak u Pariz, ali će poslednji kontrolni meč Srbija odigrati u ponedeljak, takođe u Areni, protiv Grčke koju predvodi bivši dvostruki NBA MVP, Janis Adetokumbo.

Ako vas Olimpijske igre zanimaju, pratite sve najvažnije, ali i najzanimljivije vesti o njima na sportskim stranicama „Novosti“.

Na sasvim ste dobrom mestu.

BONUS VIDEO: Nikola Jokić i govor saigračima iz reprezentacije Srbije koji će se pamtiti

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv „Novak, pariske priče„. Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

DEBI SRPSKOG STRUČNJAKA: Dejan Stanković je doveden u prestonicu da vrati gladijatore u sam vrh ruskog fudbala

RUSIJA JE BESNA: Dronom ubijen Ivan Šaljnev

RUSIJA JE BESNA: Dronom ubijen Ivan Šaljnev

RAT u Ukrajini i dalje privlači ogromnu pažnju širom planete, a najnovije vesti vezane za taj sukob, koji Rusija naziva „specijana vojna operacija“, dolaze iz sfere sporta.

21. 07. 2024. u 20:13

Originalni tekst