Američki izdavač rečnika Merijam-Vebster 2022. godine proglasio je „gaslighting“ rečju godine, pojasnivši da ona odražava aktuelno doba dezinformacija.

Sada je 2024. i čini se kao da neumorno ova reč nastavlja da živi u razgovorima najrazličitijih krugova. Šeta se „gaslighting“ po četovima i kafenisanjima, a šeta se i njegovo značenje. Kao da je sada, poput traume, gaslajting obuhvatio i ono što jeste i ono što nije i postao univerzalna etiketa, za prilike koje se ne mogu drugačije objasniti.

Gaslighting je oblik psihološkog zlostavljanja u kojem osoba ili grupa svojim postupcima utiče toliko na drugu osobu da ova počinje da preispituje sopstveni razum, sećanja ili percepciju stvarnosti. Prevod na srpski bio npr. „izluđivanje“.  Žrtve gaslajtinga biće zbunjene, anksiozne, nepoverljive u sopstvene akcije, baš kao i lik Pole u filmu “Gaslight” (Plinska svetlost).

Gaslighting je oblik psihološkog zlostavljanja u kojem osoba ili grupa svojim postupcima utiče toliko na drugu osobu da ova počinje da preispituje sopstveni razum, sećanja ili percepciju stvarnosti.

Međutim, očigledne teškoće u definisanju ovog pojma, te ispravnom prepoznavanju u realnom životu, ostavljaju prostor za pojašnjenje. Upravo to pruža 50. epizoda psihološkog podskasta Velikih priča „Kako da izgradite dobar život“, u kojoj odgovore na sve dileme i do sada možda neodgovorena pitanja pruža psihoterapeutkinja Iva Branković.

Ova epizoda je prilka za otkrivanje toga kako izgleda „gaslighting“, ko to radi i zašto, kakvi ljudi su podložniji da padnu pod uticaj ovakvog ponašanja i kako se izvući iz „gaslighting-a“.

Originalni tekst