AKO u novinarstvu važi izreka da nije vest kad pas ujede čoveka, nego obrnuto, po istoj logici nije ništa neobično da sudija isključi igrača, ali i te kako jeste kada se desi obrnuto.

КАД ЈЕ ПЕЛЕ ИСКЉУЧИО СУДИЈУ: Овакву сцену фудбал је видео само једном

Arhiva Novosti

A desilo se, doduše koliko znam, jednom, i odavno. Ovo je ta neobična priča koja se odigrala 17. jula 1968. u Bogoti. Tog dana u glavnom gradu Kolumbije gostovao je čuveni Santos, predvođen tada najboljim fudbalerom sveta Peleom. Protivnik je bila olimpijska selekcija Kolumbije, koja se spremala za Igre u Sijudad Meksiku.

Organizatori su platili lepu sumu novca da Santos dođe kompletan. Stvari su počele da se komplikuju kada se sudija Giljermo Velaskez, zvani Ćato, zakačio sa Brazilcima. Prvo je priznao jedan gol Kolumbijcima, dok su gosti smatrali da je postignut iz ofsajda. Potom je isključio brazilskog igrača Limu, koji nije hteo da ode sa terena pa je morala da ga izvede policija. Izlazeći sa terena, igrač je šutnuo sudiju, a ovaj mu je uzvratio udarcem u stomak. Uzgred, pre sudijske karijere sudija je bio – bokser.

U 35. minutu Pele je smatrao da je nad njim napravljen penal, protestovao je žešće nego što je sudija hteo da toleriše i zaradio isključenje. Pele je bio šokiran, ali je prihvatio odluku, iako svedoci kažu da je uz aut-liniju rekao da sudija nije normalan. Cela ekipa Santosa opkolila je sudiju, a sam arbitar tvrdi da ga je, od 28 članova brazilske ekspedicije, okružilo 25.

Gurali su ga, šutirali, neko mu je udarcem zatvorio jedno oko… Spektakl je pratilo 60.000 gledalaca, koji su listom stali na stranu Pelea, jer su platili da vide njega, a ne sudiju.

Videvši da stvar izmiče kontroli i da svašta može da se dogodi, rukovodici federacije Kolumbije odlučili su da na utakmici sudi jedan od pomoćnika i da se Pele vrati na teren.

Sudija Velaskez je, gotovo s terena, otišao u policijsku stanicu da prijavi napad, u čemu ga je podržao jedan advokat koji je video celu situaciju i ponudio mu svoje usluge. Stvar se zakomplikovala toliko da su igrači Santosa morali da ostanu u Kolumbiji dva dana duže nego što je bilo predviđeno. Bili su zadržani u nekom policijskom komesarijatu i na kraju platili 18.000 pesosa sudiji, uz izvinjenje.

Mnogo godina kasnije sudija Velaskez sreo se sa Peleom u Majamiju. Stavili su tačku na slučaj iz 1968, ali uz tvrdnju sudije da bi opet isključio Pelea, dok je Pele podsetio da je to bilo jedino isključenje u njegovoj karijeri, ali uz zahvalnost što je ušao u istoriju kao igrač koji je, iako indirektno, isključio sudiju.

BONUS VIDEO: IN MEMORIJAM: Odlazak “Pelea”, kralja fudbala

BONUS SADRŽAJ

Da li ste znali da je Novak Đoković u svojoj knjizi izneo plan kako da za samo četrnaest dana transformišete i telo i život? Uz nedeljni jelovnik, korisne savete za poboljšanje varenja i izvrsne recepte koji se lako pripremaju, lako ćete se osloboditi viška kilograma i poboljšati zdravlje. Novak vam otkriva i lake vežbe za razgibavanje, iste one koje i on radi pre svakog meča.

Naručite OVDE svoj primerak knjige “Serviraj za pobedu” i krenite stopama najboljeg na svetu.

Takođe, još jedna knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv “Novak, pariske priče“. Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst