M. Čonjagićdanas 08: 03

foto: privatna arhiva

Komšija za poželeti. Kada bi svi bili pretnja za bezbednost kao što je ona, Srbija bi sigurno bila bolja – opisuju za Danas uzmnemirene komšije i poznanici proteranu Ruskinju Elenu Koposovu.

Podsetimo, Koposova je ruska državljanka, koja već četiri godine sa porodicom živi u Srbiji.

Nedavno je primila rešenje policije po kojem u roku od 30 dana mora da napusti Srbiju.

Elena je označena kao neko ko predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost Srbije.

Ima supruga i dvoje dece, prevoditeljka je i planirala je da zatraži državljanstvo Srbije kako bi svoj život sa porodicom nastavila ovde.

Marko Škrbić, njen prvi komšija sa Kosmaja, kaže za Danas da s njim nikada nije pričala o politici.

„Normalna porodica koja živi pored nas. Pomogli su mi u svemu dok sam zidao kuću. Elena je vrlo posvećena žena, koja obraća pažnju na sve komšije. Bio sam zatečen celom pričom“, kaže za Danas Škrbić.

On opisuje porodicu Koposov kao vrlo pristojnu i vrlo kulturnu.

„Jednostavno, porodica koju bi svi poželeli da imaju za komšije. Vode računa o svemu. Njena ograda pređe kod mene, ona dođe i pita me da li može da je poseče. O svemu razmišljaju“, priča za Danas njen prvi komšija.

Proglašenje Elene Koposove za pretnju po bezbednost Srbije, Škrbiću deluje smešno.

„Znam nju kao osobu koja je prevodilac i osobu koja ide po kraju i skuplja đubre koje su drugi ostavili. Trudi se da Srbija bude čistija, urednija… I sad je ona neka opasnost… To mi je na nivou sajans-fikšna. Dabogda svi bili kao ona – pretnja za bezbednost – Srbija bi bila bolja. Stvarno ne vidim kao opasnost ženu koja ima svoju baštu, ženu koja uživa u Kosmaju,“ kaže Škrbić.

On naglašava da je reč o divnoj porodici.

„Kad god sam imao neki tehnički problem ona i njen suprug Jevgenij bili su spremni da pomognu. Deca su im i više nego kulturna“, ističe Škrbić.

Dragan Sinđelić, razredni starešina Eleninom starijem detetu, za Danas kaže da je tužno to što nemaju konkretno obrazloženje zašto je Elena opasnost po Srbiju.

„Krivo bi mi bilo kada bi oni zbog toga morali da napuste državu. Moja saradnja sa Elenom je vrlo lepa. Kad god smo imali razloga za saradnju, to je uvek bila otvorena komunikacija. Štagod mi je trebalo od Elene kao roditelja ja sam to dobijao. Nikad se nije žalila ni na šta. Bila je situacija kada je ona trebalo za svog sina da prijavi završni ispit preko digitalnih platformi i pošto su oni strani državljani, iako je imala pristup, nije to mogla da uradi sama. Ništa se nije bunila, samo je pitala da li oni kao strani državljani to ne mogu da učine, i onda sam ja daljom procedurom to završio. Hoću da kažem da iz moje komunikacije sa Elenom nisam primetio ništa što bi nju označilo kao nekog ko predstavlja opasnost“, priča Sinđelić.

On kaže da mu je iskreno krivo što prolaze kroz takvu situaciju, te da ne može da zamisli šta oni sada osećaju.

„Voleo bih da Elena i njena porodica ne moraju da napuste Srbiju. Voleo bih da moj đak završi školu sa drugovima sa kojima je započeo. Ako želi da ide negde drugde, voleo bih da to bude njegov izbor a ne zato što mora. Naravno, voleo bih da bude sa svojim roditeljima tu“, navodi Sinđelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst