EPA-EFE/Radek Pietruszka POLAND OUT

(Beta) – Lider vladajuće poljske stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski izjavio je da je Varšavi potrebno da duboko predahne kada je u pitanju pomoć u oružju Ukrajini jer je vladin prvi zadatak razvoj  odbrambenog potencijala, ali da će nastaviti da pomaže Kijev na svaki drugi način. 

“Našoj zemlji je potreban dubok predah kada je reč o vojnoj pomoći Ukrajini. Podrška Ukrajinaca jeste prioritet ali moramo da mislimo i na naš odbrambeni potencijal. Naš prvi zadatak je da eliminišemo ili bar radikalno smanjimo mogućnost da se rat proširi u našu zemlju”, kazao je Kačinjski u intervju za novi broj provladinog nedeljnika Gazeta polska.

Iako, prema oceni Kačinjskog, Rusija zasada ne planira proširenje sukoba u Ukrajini na druge zemlje upozorio je da rizik uvek postoji jer je rat nepredvidiv a takođe na to da Poljska nije pomogla Ukrajini taj rizik po nju bi bio daleko veći nego danas.

“Opasnost bi bila neuporedivo veća a uz to naša pozicija u međunarodnoj areni bi pala. Spali bismo među proruske države, moralno bi pretrpeli poraz. Jednom rečju jako angažovanje u podršci Kijevu to je u svim aspektima ispravna odluka, za Poljsku najbezbednija, najbolja politički i nas stavlja u najkorisnije svetlo”, rekao je Kačinjski.

Poljska se još pre napada Rusije na Ukrajinu u februaru ove godine ubrzano naoružavala a sada je još pojačala tempo i namerava da naredne godine za naoružavanje i modernizaciju svoje vojske izdvoji tri odsto BDP-a, dok neke članice NATO imaju problem da izdvoje i obećanih dva odsto.

Prema procenama portala Politiko uskoro bi Vojska Poljske u konvencionalnim snagama mogla da bude treća najjača u Evropi a izmedju ostalog i zbog velikih nabavki oružja ne samo iz SAD već i iz Južne Koreje i Evrope vlada u Varšavi pokušava takodje da okonča što pre spor sa Evropskom unijom oko pravne države i nezavisnosti pravosudja posle sporne reforme. 

Kao razlog da vlada u Varšavi popusti i hitno prihvati glavne uslove Evropske unije i izmeni kontroverznu reformu pravosudja, zbog koje je sa Briselom u sporu, da bi mogla da počne da koristi oko 35 milijardi evra iz novog evropskog Fonda obnove posle pandemije upravo vojne nabavke je naveo juče i poljski premijer Mateuš Moravjecki. 

“Deo tih sredstava može da se iskoristi za odbranu”, rekao je Moravjecki.

Originalni tekst