Južne vestidanas 22:05

Južne vesti: Upravnik jame u trenutku nesreće u rudniku „Soko“ unapređen na poziciju direktora 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Osim toga što su tužilaštva zaključila da niko nije kriv za nesreću u rudniku “Soko” u kojoj je 2022. godine poginulo osam rudara, tadašnji upravnik jame Marko Konatar je unapređen i sada je na funkciji direktora rudnika, pišu Južne vesti. Dok radnici to ocenjuju kao poražavajuće, direktor “Resavice” Saša Spasić kaže da Konatar ispunjava sve uslove da bude direktor.

„Ko je stradao, stradao je. To se zaboravilo“, počinje priču rudar koji je tog 1. aprila 2022. godine bio u drugoj smeni i tako izbegao nesreću, pišu Južne vesti. 

Kako kaže, pojedinima od ovih što su tada bili u jami zaposlili su supruge i obezbedili članstva u užem odboru sindikata. Otprilike, zatvorili su ljudima usta. Neće više niko ni da se priča za televiziju i novine, navodi.

To što je Konatar unapređen dve godine posle nesreće ocenjuje kao poražavajuće i kao “očiglednu grešku”. Ništa se, dodaje dalje, značajno nije promenilo u rudniku otkako je on direktor.

„Sa jamom se ništa ne kreće. Samo je održavaju da ne dođe do nekog pritiska, da se ne sklopi neki hodnik, napred ne smeju da krenu“, navodi radnik.

Srđan Colarić, jedan od preživelih rudara, od pre dva meseca je u penziji. I dalje ne prihvata da je za pogibiju njegovih kolega odgovorna „viša sila“.

„Zvanična verzija da je to viša sila nema veze sa životom. Nije viša sila kopala tamo gde ne sme da se kopa“, poručuje on

Dok unapređenje Konatara i on vidi kao pogrešno i veruje da se čekalo da se „smiri situacija“ pa da on bude unapređen, Konatar ne odgovara novinarima Južnih vesti.

Direktor JP PEU „Resavica“ Saša Spasić kaže da Marko Konatar ispunjava sve uslove da bude direktor rudnika „Soko“, pišu Južne vesti.

„Zahtevi radnog mesta koje zaposleni treba ispuniti definisani su sistematizacijom i to su: VSS-VII, struka rudarska, smer opšti ili podzemna eksploatacija, pet godina radnog iskustva od čega jedna godina u jamama ugroženim metanom i ugljenom prašinom, položen stručni ispit“, navodi Spasić.

Dodaje i da se radnici u rudnicima koji su u nadležnosti “Resavice” raspoređuju na osnovu važeće sistematizacije i organizacije poslova, a da je radno mesto direktor rudnika, sa jednim izvršiocem, sistematizovano pod rednim brojem 1, prenose Južne vesti.

„Nadam se da će Vam ovaj podatak pomoći da jasnije sagledate razlog postavljenja imenovanog“, zaključuje Spasić.

Od nesreće u rudniku “Soko” prošle su dve godine i pet meseci. Tada je osam rudara poginulo, a više od 20 je povređeno.

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu je tri puta odbacilo krivične prijave i zaključilo da niko nije kriv za njihovu pogibiju, te da je u pitanju „viša sila“.

Nakon toga je advokat koji zastupa porodice poginulih Bratislav Stojanović podneo prigovor u nadi da će Više javno tužilaštvo u Nišu vratiti predmet aleksinačkom na novo razmatranje, ali to se nije desilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst