EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Troje ekoloških aktivista uhapšeno je u Londonu, kada su prekinuli dva meča na Vimbldonu, utrčali na teren i bacili narandžaste konfete i delove slagalica.

Dva muškarca i jedna žena na sebi su imali majice “Just Stop Oil”, organizacije koja želi da britanska vlada zaustavi nove projekte nafte, gasa i ulja.

Sveengleski klub, organizator Vimbldona, koordinirao je sa londonskom policijom i drugim agencijama kako bi se povećala bezbednost ovogodišnjeg turnira, delom kao rezultat protesta na drugim velikim sportskim događajima u Britaniji ove godine.

Kejti Bolter, britanska teniserka koja je trenutno broj 1, rekla je da je bila šokirana kada su aktivisti prekninuli njen meč. Dodala je da, iako su aktivisti pokušavali da skrenu pažnju na klimatsku krizu, nije sigurna da li je ovo pravo mesto za to.

Vilijam Džon Vord (66) bacio se preko sedišta u prvom redu i bacio slagalicu od 1.000 delova sa logom Vimbldona i ekološki prihvatljive narandžaste konfete, prenosi Gardijan.

Ovog građevinskog inženjera u penziji jurila su dva čuvara, a on je nastavio da baca konfete, skinuo jaknu ispod koje se videla majca sa natpisom “Just Stop Oil”.

Posle 10 minuta meč je nastavljen.

Dva sata pre toga, Debora Vajld, penzionisana nastavnica iz Londona i Sajmon Milner-Edvards, prenzionisani muzičar iz Mančestera, prekinuli su meč Bugara Grigora Dimitrova i Japanca Šo Šimabukura sa istim razlogom.

Dok su aktivisti hapšeni iz publike su se čuli povici “Gubitnici!”

Edvards je rekao da se oseća “apsolutno dobro zbog hapšenja”.

“Naši političari su kriminalci, oni sve uništavaju. Za 10 godina Vimbldon neće izgledati ovako. Nova fosilna goriva su velika mrlja za ovu zemlju i neću dozvoliti da moji unuci ispaštaju zbog toga.”

Originalni tekst