Upoređivao sam tokom godina živote svojih prijatelja i savremenika iz Glazgova ili Lujvila u Kentakiju i bio je to identičan život nas klinaca opčinjenih stvarnošću i novoosvojenim slobodama. Život je bio dostupan, živelo se komotno od love koju si imao u džepu. Visilo se na ulici, gluvarilo, čitale su se knjige i stripovi, putovalo, slušala muzika, išlo na koncerte, gledali filmovi, a kakvi su to filmovi tek bili, majko mila, ko stvoreni za adolescente. „Francuska veza“, „Serpiko“, „Prisluškivanje“, „Rolerbol“, „Tri kondorova dana“, „Elita ubica“, „Pasje popodne“, „Maratonac“, „Američki prijatelj“, „Pasji vojnici“, „Apokalipsa danas“, „Vrata raja“, „Crveni“. Sve sam to odgledao između svoje desete i osamnaeste godine. Kad uz takav repertoar u bioskopu sazriš, svet ti se poprilično razjasni. A onda su došli „Ratovi zvezda“ i „Konan“. I Alex Foli. Ljudi su se zasitili stvarnosti, želeli su zabavu i dobili su zabavu, evo je traje već 40 godina i svi su u čudu kao – jao šta se desilo? Pa to se desilo. Skretanje pažnje.

Dok su mom naraštaju 80-ih sve više sužavali prostor getoizirajući nas u okviru supkultura, jedan momak je ulazio u mladićko doba otprilike u to vreme negde u Australiji. Junak ove priče, Džulijan, kao da je izašao iz nekog od scenarija za gore navedene filmove Sidnija Polaka, Normana Džuisona, Sema Pekinpoa ili Džona Slezingera. Rođen ’71. u liberalno-moralizatorskom miljeu srednje klase, zainteresovao se za kompjutere u vreme kad je Komodor 64 fascinirao klince koliko i skejtbord i već sa 16 godina u vreme kad globalne web mreže nisu ni postojale napravio od svog kompa portal povezujući se s ekipom iz kraja u hakersku grupu International Subversives.

Tu se opredeljenje ovog momka jasno profilisalo u ono što danas znamo pod imenom Asanž. Ovaj elektronski Če Gevara zaokupio je sredinom 2000-ih pažnju svetske javnosti željnih heroja koji će stati na kraj apsolutnoj dominaciji tehnotrgovinskog poretka koji je u potpunosti okupirao vladajuće slojeve donoseći im mogućnosti upravljanja kakav svet dotad nije video. Pritom brzina kojom se te promene odvijaju je frapantna, a kraja nema ni u najavi. Osnivanjem Vikiliksa, nezavisne svetske internet platforme koja objavljuje drugim sredstvima nedostupne i osetljive dokumente, informacije i materijale vezane za korupciju i nezakonite radnje u svim oblastima od politike do ekonomije i nazad, zahvatajući skoro sva područja ljudskih delatnosti i nabavljajući autentičnu dokumentaciju najčešće od anonimnih izvora, izazvao je planetarno oduševljenje većine izrabljivanih, poniženih i uvređenih, a zabrinuo sve upetljane u politiku i biznis s osvrtom na svinjarije svakojake vrste.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 04. JULA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

UZ SVAKI PRIMERAK NOVOG BROJA NEDELJNIKA DOBIJATE MAGAZIN „HOW TO“ NA POKLON

HT 9

HT 9

Post Views: 42

Originalni tekst