(Beta-AFP) – Julija Navaljna, udovica Alekseja Navaljnog, jednog od najpoznatijih protivnika Kremlja, pojavila se danas ispred ruske ambasade u Berlinu kako bi glasala tokom poslednjeg dana predsedničkih izbora u Rusiji.

Ona je pre glasanja pozvala svoje pristalice da izađu na izbore u isto vreme, danas u podne, i daju glas bilo kom drugom kandidatu, osim sadašanjem predsedniku Vladimiru Putinu.

Julija Navaljna, koja je uprkos izgnanstvu obećala da će nastaviti borbu svog supruga, stala je u red ispred ambasade i sa osmehom pristala da se fotografiše sa simpatizerima.

Nekoliko njih je došlo da se rukuje sa njom i ohrabri je dok su malo dalje od ambasade održane demonstracije protiv Putina i njegove gotovo izvesne pobede na izborima.

Julija Navaljna dobro poznaje Berlin, pošto je u tom gradu boravila nekoliko nedelja tokom oporavka supruga 2020. godine, kada je bio žrtva teškog trovanja, pripisanog Kremlju. Kada se Navaljni u januaru 2021. iz Berlina vratio u Rusiju, odmah je uhapšen.

U Rusiji je danas treći i poslednji dan glasanja na predsedničkim izborima, na kojima se očekuje pobeda Putina, koji je na čelu zemlje praktično već 24 godine.

Putin se suočava sa tri kandidata „bez težine“ koji se ne protive ni invaziji u Ukrajini, ni represiji u zemlji koja je iskorenila svu pravu opoziciju i koja je kulminirala smrću Navaljnog u zatvoru, sredinom februara, u arktičkom krugu.

Post Views: 61

Originalni tekst