Jovanović: Uskoro novi elektronski sistem za borbu protiv pandemije

0
126

Jovanović: Uskoro novi elektronski sistem za borbu protiv pandemije

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović najavio je da će sledeće nedelje biti pušten u rad novi elektronski integrisani sistem državnih organa koji će pomoći u borbi protiv pandemije.

Mihajlo Jovanović i Darija Kisić Tepavčević Foto: Insajder
Mihajlo Jovanović i Darija Kisić Tepavčević Foto: Insajder

„Rešenja sanitarne inspekcije i druga rešenja biće elektronski kreirana i dostavljana građanima putem portala e-zdravlje ili portala e-uprava. Osnovni cilj i čemu smo težili da se različiti informacioni sistemi organa međusobno povežu kako bi epidemiološki nadzor bio što efikasniji“, naveo je on.

Kako je naveo, novi elektronski sistem će omogućiti da, ukoliko se utvrdi da je osoba pozitivna ili bila u kontaktu s pozitivnom osobom ili dolazi iz drugih zemalja, ta informacija bude prosleđena organima sanitarne inspekcije kroz e-inspektor.

„Rešenje o izrečenoj meri ili prekidu mere kreiraće se u elektronskom obliku i biće dostupno građanima istog trenutka po isticanju. Iz sistema inspektora podaci će se prosleđivati MUP. U slučaju da se mera prekrši, inspektor će prekršajnu prijavu elektronski proslediti sudu radi započinjanja postupka“, rekao je Jovanović.

On je podsetio na već dostupne elektronske usluge – na portalu e-zdravlje test samoprocene na kovid, koji je dosad uradilo 72.000 povratnika i više od 150.000 državljana u zemlji.

„Od sledeće nedelje se može videti i rezultat PCR testa“, dodao je.

Kako podseća, pristup portalu e-zdravlje je moguć ili sa brojem zdravstvene kartice i LBO ili nalogom na portalu e-uprave.

„Ministarstvo zdravlja je najavilo i nadogradnju portala e-zdravlje, biće i omogućena samoprocena i za strane državljane od sledeće nedelje“, rekao je Jovanović.

Podsetio je i da od ove nedelje građani mogu elektronski da zakažu PCR testiranje na lični zahtev.

„Skoro 8.000 termina je za nekoliko dana rezervisano. Ta usluga je omogućena svima i domaćim i stranim državljanima, a zakazivanje je omogućeno za najviše pet članova porodice“, rekao je direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Podseća i da građani mogu dobiti poruku da li im je obrada testa završena, kao i da se na portalu donirajplazmu.gov.rs građani koji su se oporavili od kovida i koji imaju antitela, mogu prijaviti da doniraju krvnu plazmu.

Zamenica direktora Intituta Batut Darija Kisić Tepavčević je, govoreći o prognozama za budućnost, navela da, iako se ide u susret vremenu kada je sezona svih respiratornih oboljenja, dobro da su preventivne mere koje su na snazi zajedničke za sve te bakterije i viruse.

„Prognoze i predviđanja nisu dobre za čitav svet, sad se očekuje porast, mi se nadamo se našim zajedničkim delovanjem možemo usporiti taj način delovanja ovog virusa. Ništa nam ne može više pomoći nego da budemo savesni i odgovorni. U ovo doba godine se očekuje porast, ali znamo kako možemo i treba da delujemo“, rekla je ona.

Istakla je da je zdravstveni sistem sprema, ali da se nada da „nećemo biti u prilici da iskoristimo sve kapacitete sistema“.

„Ništa novo se ne može ponuditi u čitavom svetu, ali ono što jeste izvesno jeste da opšte mere jesu jako jako bitne“, ocenila je Kisić Tepavčević i dodala da se o merama poput zatvaranja granica „u ovom momentu nije ni pričalo“.

Ona je rekla da je pitanje relaksacije mera u gerontološkim centrima nešto o čemu se mnogo puta razgovaralo, ali da su takve ustanove mesta gde se takva odluka poslednja donosi.

„Razmatrali smo i diskutovali više puta, posete na otvorenom sa značajnom distancom, to je sve što se i uvodilo. Bojim se da sada u narednom periodu kada se očekuju respiratorne infekcije da je mala verovatnoća da će se mere relaksirati“, ocenio je zamenica direktorke Instituta Batut.

Odgovarajući na pitanje da li će se u narednom periodu ponovo pratiti kontakti zaraženih, ona je navela da „ni u jednom momentu nije prekinuto praćenje kontakata, samo kontakt nije bila apsolutna indikacija za testiranje“.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article