Jovanović: Stariji od 75 godina koji su se prijavili do kraja nedelje biće pozvani na vakcinaciju

Drektor vladine Kancelarije za informacione tehnolgije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović izjavio je danas da će građani stariji od 75 godina koji su se prijavili biti pozvani na vakcinaciju do kraja nedelje. Prema njegovim rečima, u prvih 36 sati elektronske prijave za vakcinaciju protiv koronavirusa, oko 110.000 građana Srbije je izrazilo želju da primi vakcinu.

Vakcina Fajzer/Biontek  Foto: Srđan Ilić
Vakcina Fajzer/Biontek Foto: Srđan Ilić

Navodeći da je skoro polovina prijavljenih iz Beograda, kao i da trećina nije izabrala koju vrstu vakcine želi da primi, Jovanović je rekao da je uvođenjem te vrste prijave napravljen dobar logistički aparat koji će omogućiti da se cela zemlja pripremi za vakcinaciju.

"Čim vakcine budu dopremljene u Srbiju, distribuiramo ih do domova zdravlja tako da će vreme čekanja od njihovog dolaska u magacine do same primene biti najmanje moguće", rekao je Jovanović za Radio televiziju Srbije (RTS).

Naveo je da nema potrebe da se građani prijavljuju i za drugu dozu vakcine.

"Napravićemo posebne kalendare, jednom kad građanin uđe u sistem imaće svoj termin za tri nedelje da dođe na isto mesto gde se prvi put vakcinisao kako bi primio drugu dozu", precizirao je direktor vladine Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Dodao je da je među prijavljenima kojih je oko 110.000 i 10 odsto starijih od 75 godina, jer je kako je ocenio, usluga elektronske prijave napravljena tako jednostavno da i ukućani mogu da prijave najstarije članove porodice.

"Oni koji ne mogu da se prijave elektronski, mogu od četvrtka da pozovu kontakt centar i telefonom se prijave", objasnio je Jovanović.

Navodeći da je vakcinacija put ka stabilizaciji epidemiološke situacije i "konačnoj pobedi" nad virusom, direktorka Instituta Batut Verica Jovanović navela je da će najpre biti vakcinisane osobe iz najrizičnijiih grupa.

"Vakcina će biti dovoljno, a pored domova zdravlja i ustanova za smeštaj starih lica, vakcinacija će biti sprovođena i na posebno formiranim punktovima koji će uskoro biti u upotrebi. Svaki veći grad imaće jedan ili više takvih punktova kako bi se izbegle eventualne gužve", rekla je direktorka Batuta.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article