Jovanović: Cilj da se do kraja godine vakcinacijom obuhvati najmanje 20 odsto stanovništva

Vakcinacija protiv koronavirusa će se od danas odvijati na više od 30 lokacija, i oko 110 punktova za vakcinaciju, javila je Radio televizija Srbije. Direktorka Instituta za javno zdravlje Milan Jovanović Batut Verica Jovanović rekla je danas da je cilj da se ove godine vakcinacijom obuhvati najmanje 20 procenata celokupnog stanovništva, kako bi sa imunitetom koji su postigli delovi populacije koji su preležali kovid, dostigli obuhvat od 60 odsto.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije dr Milan Jovanović Batut Verica Jovanović / Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC
Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije dr Milan Jovanović Batut Verica Jovanović / Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Jovanović je za RTS rekla da se vakcinacijom najmanja 20 procenata celokupnog stanovništva, uz populaciju koja je imunitet postigla tako što je preležala kovid, dostigao obuhvat od 60 odsto.

"Danas prema operativnom planu krećemo krupnim koracima dalje u smislu obuhvata zdravstvenih radnika koji rade u najrizičniji zonama odnosno crvenim zonama", istakla je Jovanovićeva.

Dodala je da tu spadaju zaposleni u zdravstvenim ustanovama u svim onim bolnicama gde je obuhvat obolelih od kovid bio najveći.

"To su klinički centri u četiri najveća grada u Srbiji, istovremeno kliničko-bolnički centri u Beogradu, Vojno-medicinski centar, potom sve opšte bolnice", navela je Jovanovićeva.

Dodala je da će se u ovoj nedelji, počevši od danas, imunizacija raditi kontinuirano, osim za Božić.

"Očekujemo da ćemo imati obuhvat od osam i po hiljada zdravstvenih radnika i dve i po hiljade korisnika socijalnih ustanova i zaposlenih u socijalnim ustanovama", rekla je Jovanović, ističući da će prvo biti vakcinisani ljudi koji nisu preležali kovid, a nešto kasnije i oni koji jesu.

U Srbiju je juče stiglo 19.500 Fajzerovih vakcina protiv koronavirusa, što je drugi kontigent nakon što je 4.875 doza te vakcine nabavljeno 22. decembra prošle godine.

Državni sekretar Mirsad Đerlek juče je najavio da će tokom januara u Srbiju stići 80.000 doza Fajzerove vakcine i da se očekuju i velike količine vakcina iz Rusije i Кine.

Izvor: RTS, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article