Jovanović: Broj pregleda raste, sve veći procenat obolelih od kovida zahteva hospitalizaciju i kiseoničku terapiju

Direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović, komentarišući aktuelnu epidemiološku situaciju, izjavila je danas da se povećava broj i učestalost pregleda i da veći procenat ljudi zahteva bolničku pomoć. Dodaje da rad dodatno komplikuje i otežava situaciju to što svi pacijenti koji zahtevaju bolničko lečenje zahtevaju i primenu kiseonika.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije dr Milan Jovanović Batut Verica Jovanović / Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC
Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije dr Milan Jovanović Batut Verica Jovanović / Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Verica Jovanović je za RTS rekla da je prethodna noć bila veoma teška i da se pritisak na kovid ambulante povećava. Istakla je da se bolnice pune i da se pacijenti prevoze tamo gde su bolnički kapaciteti dostupni.

"Ono što je veoma nepovoljno jeste da svi pacijenti koji zahtevaju bolničko lečenje zahtevaju i primenu kiseonika. To dodatno komplikuje i otežava situaciju i rad, gde pored potrebnog kreveta u intenzivnoj ili poluintenzivnoj nezi, za sve te terapijske procedure se zahteva i aktivno učešće medicinskog kadra", navodi Jovanovićeva.

Samo tokom noći, prema podacima koji stižu kontinuirano, na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Srbije, bilo je oko 90 pregleda.

"Više od 50 pacijenata je tokom noći dobilo pomoć od strane službe hitne pomoći. Pacijenti se prevoze tamo gde su bolnički kapaciteti dostupni", napominje direktorka "Batuta".

Prema njenim rečima, veliki problem je i to što je među zdravstvenim radicima registrovana pojava infekcije.

Na pitanje kada bi nove mere mogle da daju rezultate, objašnjava da je iskustvo iz celog sveta pokazalo da mere ne mogu za jedan dan dati rezultat.

"Mi ćemo izaći iz ovoga. Svako će od nas dati doprinos. Borba je takva da svako može svojim ponašanjem da doprinese", poručuje Jovanovićeva.

Kada je pitanju vakcina, direktorka "Batuta" kaže da će imunizacija biti vanredna i verovatno preporučena.

"Najpre se vakcinišu zdravstveni radnici, ali istovremeno i starije stanovništvo koje ima više od 60 ili 65 godina", navela je Jovanovićeva.

Ističe da su u toku opsežno pripreme i da se nadležni spremaju kao da će vakcina sutra biti dostupna.

Izvor: RTS, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article