Jovana Stojković puštena nakon saslušanja; Ministarka Popović navodi da je sve urađeno po zakonu

Povodom današnjeg privođenja nekoliko protivnika vakcinacije, među kojima je i predsednica pokreta Živim za Srbiju dr Jovana Stojković, ministarka pravde Maja Popović rekla je da su Ministarstvo unutrašnjih poslova i Tužilaštvo to obavili "u skladu sa svojim nadležnostima propisanim zakonom".

"Svi izvršioci krivičnih dela moraju biti procesuirani, posebno kada svojim radnjama izvršenja krivičnih dela ugrožavaju zdravlje ljudi", navela je Popović u pisanoj izjavi.
Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal ispitalo je danas četiri osobe koje se sumnjiče za iznošenje lažnih tvrdnji u vezi sa vakcinama i vakcinisanjem, a koje su dovele do uznemirenja javnosti, među kojima je i predsednica pokreta "Živim za Srbiju" lekarka Jovana Stojković , rečeno je Tanjugu u Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

Svi su nakon saslušanja pušteni da se brane sa slobode, a tužilaštvo je predložilo Višem sudu u Beogradu da im odredi meru zabrane prilaženja, sastajanja i komunikacije.

Predsednica pokreta Živim za Srbiju dr Jovana Stojković saslušana je nakon što je policija jutros u 07:30 časova pretresla njen stan na osnovu naredbe suda, a zbog, kako je navedeno, širenja straha i panike.

Stojković je poznata po svojim antivakcinalnim stavovima i aktivizmu.

Ukoliko tužilaštvo odluči da pokrene istragu protiv nje i ostalih danas privedenih protivnika vakcinacije , oni bi zbog širenja panike mogli da budu kažnjeni kaznom zatvora.

Krivični zakonik Republike Srbije u članu 343 predviđa: “ko iznošenjem ili pronošenjem lažnih vesti ili tvrđenja izazove paniku, ili teže narušavanje javnog reda ili mira ili osujeti ili značajnije omete sprovođenje odluka i mera državnih organa ili organizacija koje vrše javna ovlašćenja, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine i novčanom kaznom”.

“Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno putem sredstava javnog informisanja ili sličnih sredstava ili na javnom skupu, učinilac će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina.”

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar predložio je prošle nedelje da se na društvenim mrežama u Srbiji uvede zabrana emitovanja poruka protiv vakcinacije stanovništva.

Odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini Srbije, ministar je istakao da antivakserima ne treba davati prostora u medijima i na društvenim mrežama jer kako je rekao, ne postoji nijedan dokaz da se ljudi ne vakcinišu protiv virusa korona.

„Nisam stručnjak za društvene mreže, ali sam video da su takve zabrane već uveli ili najavili na Guglu i na Tviteru. Ljudi, samo se držite činjenica i vakcinišite se“, naveo je Lončar.

Ministarka pravde Maja Popović tada je najavila da će tužilaštvima uputiti „poseban apel“ da reaguju na „širenje lažnih vesti“ na društvenim mrežama, ali i u medijima.

Izvor: Beta, Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article