Američki voditelj Taker Karlson objavio je na svom sajtu dugoočekivani intervju sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, a ovo je prvi intervju ruskog predsednika za zapadne medije od početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine,prenosi N1.

Govoreći preko prevodioca, intervju je počeo tako što je Putin na Karlsonovo pitanje o ukrajinskom ratu odgovorio: „Da li imamo tok-šou ili ozbiljan intervju“.

On je zatim Karlsonu ponudio „istorijsku pozadinu“ sukoba u regionu, pre nego što je izneo odbranu vojne akcije Rusije. Putin je rekao da želi da se situacija u Ukrajini reši putem pregovora. Prema njegovim rečima, Ukrajinci se i dalje osećaju kao Rusi, a to što se dešava je „element građanskog rata“.

„Zapad misli da su borbena dejstva u Ukrajini zauvek odvojila jedan deo ruskog naroda od drugog, ali će do ponovnog ujedinjenja doći“, poručio je Putin.

„Rusija je spremna na pregovore“

Na pitanje novinara da li je zabrinut da bi rat u Ukrajini „mogao dovesti do nečeg mnogo većeg i mnogo užasnijeg“, Putin negira da je Rusija odbila da razgovara, rekavši: „Spremni smo da pregovaramo“.

„U ovom slučaju, trebate reći sadašnjem ukrajinskom rukovodstvu da stane i sedne za pregovarački sto, poništi ovaj apsurdni dekret. Nismo odbili“, naveo je Putin.

Ruski predsednik tvrdi i da će biti „nemoguće“ poraziti moskovske trupe na bojnom polju.

„Prema mom mišljenju, to je nemoguće po definiciji. To se nikada neće dogoditi. Čini mi se da su to sada shvatili i oni koji su na vlasti na Zapadu“, naveo je Putin i dodao da će Zapad morati da „razmisli šta dalje“, ali da je Rusija spremna za dijalog.

„SAD su raznele Severni tok“

Na pitanje „Ko je digao Severni tok u vazduh?“, putin je ogovorio „Vi sigurno.“

Bivši voditelj Foks njuza u šali je naveo da je bio „zauzet tog dana“, na šta je Putin rekao: „Vi lično možda imate alibi, ali CIA nema takav alibi“.

Na pitanje da li ima dokaze da iza eksplozija stoje NATO ili CIA, Putin je rekao da „neće ulaziti u detalje“, ali da treba „potražiti nekoga ko je zainteresovan“ i ko „ima sposobnosti“.

„Rusija nema interes da napadne Poljsku, Letoniju ili bilo koga drugog“

Putin je negirao da želi da se uključi u „ekspanzionističko ponašanje“ ili da će poslati ruske trupe u Poljsku.

On kaže da će to učiniti samo ako Poljska napadne Rusiju, „jer nemamo interesa za Poljsku, Letoniju ili bilo koga drugog“.

„Protiv zdravog razuma je uključiti se u neku vrstu globalnog rata i globalni rat će dovesti celo čovečanstvo na rub uništenja. To je očigledno“, kaže ruski predsednik.

„Moskva još nije postigla svoje ciljeve u Ukrajini“

Taker Karlson pitao je Putina da li je postigao svoje ciljeve tokom rata.

„Ne. Još nismo postigli svoje ciljeve jer je jedan od njih denacifikacija“, odgovara Vladimir Putin, signalizirajući da Rusija još nije spremna da odstupi u Ukrajini.

Karlson je upitao ruskog predsednika da li bi bio zadovoljan teritorijom koju sada imaju, ali je Putin ruski predsednik izbegavao da odgovori ovo pitanje, nastavljajući da govori o denacifikaciji.

„Postoji mogućnost da SAD i Rusija obnove odnose“

To će se desiti pod uslovom da javnost u SAD razumeju da se svet menja i na to se naviknu, naveo je Putin.

“Ako se razume da se svet menja u objektivnim okolnostima, i da se tome treba prilagoditi, i to koristeći prednosti koje SAD imaju, možda se nešto i promeni“, rekao je Putin.

On je istakao da je sa pojedinim bivšim američkim predsednicima imao dobru komunikaciju.

“Imao sam dobre odnose sa Bušom mlađim, kojeg su svi gledali kao nekog seoskog momka, koji navodno ne razume mnogo, ali to nije tako. Nije bio gori od drugih političara, razumeo je šta radi. Takav odnos imao sam i sa Donaldom Trampom“, naveo je Putin.

Upitan da oceni da li odluke u SAD donosi, kako je rekao Karlson, predsednik ili vladajuće elite, Putin je rekao da “ni sam ne može da zaključi“.

„Mi nismo započeli rat u Ukrajini“

Putin kaže da je odlučio da preduzme akciju nakon što je ukrajinsko rukovodstvo „izjavilo da neće implementirati sporazume iz Minska“.

Karlson je pitao da li je Putin pokušao da razgovara sa SAD o tome.

„Stalno smo pričali o tome. Obratili smo se rukovodstvu Sjedinjenih Država i evropskih zemalja da odmah zaustave ovaj razvoj događaja, da sprovedu sporazume iz Minska“, kaže Putin.

Ruski predsenik je zatim naveo da je Ukrajina započela rat 2014. godine.

„Mi nismo započeli ovaj rat 2022. Ovo je pokušaj da se on zaustavi“, kaže Putin.

„Morali smo da stanemo u odbranu Srbije“

Putin je naveo da je Rusija morala da stane u odbranu Srbije tokom ratova 1990-ih godina jer su Srbi, kako je rekao, poseban i narod blizak Rusima.

„Čim su počela dešavanja u Jugoslaviji, Boris Jeljcin digao je glas u znak podrške Srbima. Nismo mogli da ne stanemo u odbranu Srba jer su Srbi poseban i nama blizak narod, sa pravoslavnom kulturom. To je narod koji je patio generacijama“, rekao je Putin.

On je dodao da su SAD su 1999. godine bombardovanjem Savezne Republike Jugoslavije prekršile međunarodno pravo.

„Time su SAD otvorile Pandorinu kutiju. Štaviše, šta je rečeno kada je Rusija protestovala i izrazila svoje negodovanje? Povelja UN i međunarodno pravo su zastareli. Sada se svi pozivaju na međunarodno pravo, ali su tada počeli da govore da je sve zastarelo“, rekao je Putin.

Inače, Putin je poslednji intervju za zapadne medije dao američkoj televiziji CNBC u oktobru 2021. godine na Međunarodnom forumu „Ruska energetska sedmica“ u Moskvi.

Karlson je u najavi za ovaj intervju, koji je naišao na kritike zapadnih medija i pre nego što je objavljen, rekao da ga je Bela kuća već dva puta sprečila da razgovara sa Putinom.

On je dodao da je uradio intervju sa predsednikom Rusije zato što je to posao novinara.

„Mi se bavimo novinarstvom. Naša dužnost je da informišemo ljude“, rekao je Karlson na video-snimku objavljenom na društvenim mrežama.

Post Views: 18

Originalni tekst