Rezultati uzorkovanja stena iz “Vranjskog basena”, u neposrednoj blizini sela Klinovac, pokazuju povišenu koncentraciju litijuma i vrednosti bora, zbog čega je nekadašnja kompanija Jadar Lithium, koja poseduje licencu za geološka istraživanja rude na ovoj i još osam lokacija u Srbiji, planirala “scout drilling” (nekoliko izviđačkih bušotina) kako bi se potvrdilo postojanje minerala, stajalo je u dokumentu njihovom sajtu.

Mediji specijalizovani za vesti iz oblasti energetike su 26. marta 2021. godine objavili da je Jadar Lithium u Srbiji obezbedio još 4 licence za istraživanje litijum-borata u takozvanom Vardarskom pojasu – Ursule kod Rekovca, Siokovac kod Jagodine, Dobrinja kod Požege i Pranjani kod Čačka.

Prethodno je ova australijska rudarska kompanija krajem 2017. godine preuzela kapital kompanije Centralist Pty Ltd, koja je u Srbiji imala 5 licenci za istraživanje litijuma, za projekte Cer, Bukulja, Rekovac, Krajkovac i Vranje South (Vranje Jug).

Sličnosti sa projektom Rio Tinta u Jadru

Tokom takozvane faze “greenfild” istraživanja (bez bušotina i iskopavanja), na teritoriji koju obuhvata projekat Vranje South (u blizini sela Klinovac i Buštranje u opštini Bujanovac), javile su se naznake “izvanrednog potencijala” nalazišta, koje ima “slične odlike sa Jadarskim basenom, jednim od najvećih nalazišta litijuma u svetu, u kojem je kompanija Rio Tinto pronašla jadarit svetske klase”.

Ova kompanija je rezultate istraživanja u okviru projekta Vranje South (blizu 90,5 kvadratnih kilometara područja) objavila pre nešto manje od tri godine, tačnije jula 2019. godine.

U dokumentu je precizirano da je uzorkovano 28 parčića stena sa teritorije između Klinovca, Trejaka, Spančevca, Novog Sela i Buštranja. Tu je i najava tadašnjeg direktora Luka Martina, koji govori o nastavku projekta i izviđačkim bušotinama:

“Geofizička istraživanja i geohemijski rezultati detaljnih uzorkovanja pokazali su opravdanost procesa istraživanja, uveliko su pomogli razumevanju basena i ukazuju na potencijal projekta Vranje Jug, na kojem su nalazišta litijum-borata” – izjavio je Martino.

O tome je mesec dana kasnije, krajem avgusta 2019. godine, izveštavao i Bloomberg, čiji autori navode da su nalazišta litijuma u Srbiji “dovoljno velika” da se kontinent takmiči sa tržištem u Aziji, posebno u Kini, koja je treći svetski proizvođač litijuma i prva na tržištu proizvodnje litijumskih baterija.

Dodali su da Rio Tinto i Jadar Lithium istražuju koliko je litijuma u Srbiji, kao i da su iz Rio Tinta odbili da daju komentar, ali da su iz Jadar Lithiuma bili otvoreni za saradnju. Pomenuti direktor Martino je novinarima Bloomberg-a rekao da bi Srbija mogla da postane baza ove industrije, od eksploatisanja, preko prerade do proizvodnje baterija.

Iako se radi o teritorijama u opštini Bujanovac, za Bloomberg su govorili predstavnici aktuelne vlasti, koji su u celom projektu videli potencijal za otvaranje fabrika baterija i “smanjenje broja nezaposlenih građana u Vranju, kojih ima preko 10.000”.

Vest je privukla nacionalni medij TV Prva, čiji je novinar obišao meštane Klinovca. Kako je tada izvestio, Klinovčane nije naročito uzmenirila ova vest:

“Meštani koji znaju za šta se sve koristi litijum spremni su da besplatno daju njive kako bi se ispitao sastav zemljišta” – navodi se u tekstu.

“Jadar Lithium”: Direktor povezan sa Rio Tintom

Kako je već pisao portal Slobnda reč u maju prošle godine, društvo sa ograničenom odgovornošću Jadar Lithium d.o.o. sa tadašnjim sedištem u Beogradskom naselju Čukarica, osnovano je pod nazivom Nova Centurion Metals d.o.o. 18. marta 2016. godine, sa osnovnim kapitalom od 10.000 dinara.

U međuvremenu je, prema podacima registra Agencije za privredne registre, menjan naziv, zakonski zastupnici i jednom adresa, a kao Jadar Lithium d.o.o. posluje od 2. jula 2019. godine. Od 16. januara 2020. godine direktor postaje Dejan Jovanović.

U septembru 2021. godine firma je promenila naziv u Balkan istraživanja d.o.o., kao i adresu, te se sada nalazi na Novom Beogradu, na Bulevaru Mihajla Pupina, pokazuju ažurirani podaci Agencije za privredne registre. Jovanović je i dalje zakonski zastupnik, odnosno direktor, dok mu se u međuvremenu “pridružio” i Australijanac Ross Richmond Cotton.

Kako je ranije stajalo na sajtu Jadar Lithiuma, Jovanović je bio generalni menadžer zadužen za istraživanja. Diplomirao je na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu (Ekonomska geologija) i član je Evropske federacije geologa, piše između ostalog. U kratkoj biografiji navodi se da nadgleda istraživanja i rudarske projekte, te da ima iskustva sa Rio Tintovim projektom Jadar.

Zvanična delatnost ove firme je “Eksploatacija ruda, ostalih crnih, obojenih, plemenitih i drugih metala”, a “naslednica” Jadar Lithiuma ima licence za geološka istraživanja litijuma u Pranjanima i Gornjoj Dobrinji, protiv čega se takođe bune građani, podsetio je portal Nova ekonomija.

“Pre izvesnog vremena su geolozi u tim selima naišli na neprijatan doček meštana koji su im tada oduzeli skupljeno kamenje i poručili da ne žele nikakva istraživanja i rudnike litijuma” – navodi ovaj portal.

Kako podseća NE, litijum u Srbiji se istražuje i blizu Loznice, Jagodine i Valjeva, a najviše negodovanja građana bilo je zbog najave kompanije Rio Tinto da će u dolini reke Jadar otvoriti rudnik i postojenje za proizovdnju litijuma.

Iako se poslednjih nedelja čuju nagađanja da bi Rio Tinto mogao da se bavi litijumom u okolini Vranja, ova kompanija je u aprilu prošle godine negirala da je Jadar Lithium (sada Balkan istraživanja) u njenom sastavu.

Izvor: Slobodna reč

Vlast oterala Rio Tinto da se umili narodu, pa na mala vrata sklopila novi dil

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)