Još jedan težak dan za Srbiju: Koronavirus odneo 30 života, 6.254 zaraženih u poslednja 24 sata

U poslednja 24 časa testirani su uzorci 19.301 osobe od kojih su 6.254 pozitivne na koronavirus, dok je preminulo 30 obolelih, saopšteno je na sajtu covid.19.rs.

Beograd tokom pandemije koronavirusa Foto: Srđan Ilić
Beograd tokom pandemije koronavirusa Foto: Srđan Ilić

Na respiratorima su trenutno 192 pacijenata. U bolnicama širom Srbije nalaze se 5.803 osobe.

Ukupno je od početka epidemije potvrđen 110.351 slučaj zaraze od 1.593.281 testiranog uzorka, a preminulo je 1.140 osoba.

Povodom aktuelne epidemiološke situacije danas je zasedao i Krizni štab.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da na Kriznom štabu nije bilo priče o uvođenju policijskog časa, već o merama za prekid kontakata među građanima.

"Činjenica je da su ovi brojevi koje danas imamo, posledica nepoštovanja mera. Koje god mere da donesete treba od sedam do deset dana da bi se video rezultat", rekao je Lončar.

Uoči sednice Kriznog štaba, Darija Kisić Tepavčević je rekla da nema suštinski važnih novih mera koje mogu da se donesu i da nijedna mera sama po sebi ne može da reši problem sa koronavirusom.

Ona je istakla da su jedine mere nošenje maski i fizičko distanciranje, a da sve ostale mere država donosi samo u cilju povećanja uspešnosti njihove primene.

"Da li je to neko ograničenje rada mesta gde se inače okupljaju ljudi, da li su to rigoroznije kontrole – sve se uvek svede na jedno te isto. Da se svako do nas pridržava mera, nijedna dodatna ne bi nam bila potrebna", istakla je Kisić Tepavčević.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je sinoć da je situacija širom Srbije kritična, posebno u Beogradu, gde je "iz vanredne prešla u katastrofalnu".

Upitan da li će biti ponovnog zatvaranja ili vanrednog stanja, Kon je rekao da se ne planira zatvaranje kao u martu i aprilu, niti vandredno stanje.

Prethodno je Vlada Srbije prošle sedmice donela odluku o pooštrenju mera, koja je stupila na snagu od utorka, čime je ograničeno radno vreme većine objekata, osim apoteka, benzinskih pumpi i dostave hrane, do 21 sat.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je tom prilikom rekla da će nove mere za suzbijanje širenja koronavirusa važiti do 1. decembra.

Član Kriznog štaba za borbu protiv korone, infektolog Mijomir Pelemiš, izjavio je juče da se ne sme čekati da prođe 14 dana da bi se analizirao efekat oročenih mera, koje su nedavno donete.

"Mnogo pre 1. decembra, već danas ili sutra, moramo da analiziramo, i to ne efekte mera, nego epidemilošku situaciju, i ako ne vidimo poboljšanje, da odmah pooštrimo mere", rekao je Pelemiš za Večernje novosti.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević rekla je danas da se, uprkos tome što su u ustanovama socijalne zaštite od početka epidemije rigorozne kontrole, dešava da dođe do unošenja virusa.

Kako je rekla, trenutno je virus prisutan u 40 odsto svih ovih ustanova.

"Uglavnom se radi o sporadičnim slučajevima bolesti gde se na vreme prepoznalo i odmah reagovalo", naglasila je ministarka.

Prema podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koronavirus je trenutno potvđen kod 485 korisnika i 309 zaposlenih.

Ministarstvo je saopštilo i da se do sada od posledica oboljevanja oporavilo 1.252 korisnika i 504 zaposlena u ovim ustanovama.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article