EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Muškarac srpske nacionalnosti U.V. iz Leposavića uhapšen je rano jutros, a sumnjiči se za umešanost u napad na novinare, saopštila je upravo Kosovska policija, prenosi N1.

On je, kažu, uhapšen nakon intenzivne istrage i obezbeđenih dokaza – „da je umešan u napad na novinare 16. juna ove godine“, prenosi Kossev.

„Sve dalje radnje biće preduzete u saradnji i koordinaciji sa pravosudnim organima“, dodali su u policiji.

Inače, 16. juna u ovoj istoj opštini, kako je to saopštilo Udruženje novinara Kosova, beleži se nekoliko napada na novinare, koji su se dogodili tokom posete ministra za lokalnu samoupravi zgradi opštine Leposavić.

Kako je tada saopštilo Udruženje, napadnut je tog dana kamerman RTK, polomljena mu je kamera, kamenicama su gađani RTV Dukađini, Kljan Kosova, RTS i KTV, a napadnut je i snimatelj Teve 1. Kosovska policija za isti dan registrovala je ukupno devet napada na novinare u Leposaviću.

Incidente osuđuju međunarodni zvaničnici i organizacije.

Novo hapšenje za napad na novinare – treće je za manje od pet dana na Severu Kosova.

Prethodno je prvo, za napad na novinare od 29. maja – u Leposaviću uhapšen takođe Srbin N.V, premda advokat i njegovi prijatelji tvrde da je u pitanju greška.

Potom je u subotu na prelazu Jarinje uhapšen i D.S, kom se takođe na teret stavlja napad na novinare. Kosovske vlasti, kada je u pitanju ovaj slučaj, nisu navele o kojoj se medijskoj ekipi radi i u kojoj opštini je on ovaj, navodni napad izvšio.

U Leposaviću se u podne za njih dvojicu danas održava skup podrške.

Originalni tekst