Još 4.995 novozaraženih, u Srbiji od posledica koronavirusa u poslednja 24 časa preminulo još 56 osoba

Testirano je 13.507 uzoraka, od čega je 4.995 pozitivno na koronavirus, poslednji su podaci sa sajta covid19.rs. U poslednja 24 časa od posledica infekcije preminulo je 56 osoba.

Beogradske ulice tokom pandemije koronavirusa, decembar 2020. Foto: Srđan Ilić
Beogradske ulice tokom pandemije koronavirusa, decembar 2020. Foto: Srđan Ilić

U bolnicama širom Srbije hospitalizovan je 8.801 pacijent, a na respiratorima se nalazi 331 osoba.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno je prisustvo virusa kod 2.055 korisnika i 909 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

"Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 1.648", navodi se u saopštenju.

Ukupno je izlečeno 810 zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je da nije došlo do poboljšanja epidemiološke situacije u zemlji i dodao da će, ako se nešto ne promeni, morati da se razmišlja o uvođenju rigoroznijih mera.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da će sutra na sednici Kriznog štaba biti produženja postojećih mera i da će biti uvedene nove mere na granicama. Prema njegovim rečima, veliko je pitanje da li je moguće kontrolisati privatne proslave Nove godine i da zato mora da se razmišlja o ograničenju kretanja.

Govoreći o dolasku vakcine protiv kovida19, Kon je rekao da je prioritizacija jako dobra, te da kad vakcinacija ne ide po grupama brzo, potrebno je pustiti i ostale da se vakcinišu.

Član Komisije za registraciju lekova pri Agenciji za lekove i medicinska sredstva i profesor Farmaceutskog fakulteta Miroslav Savić izjavio je danas da nas od evenutalne dozvole za vakcine u našoj zemlji dele nedelje, a ne meseci. Dodao je da će program vakcinacije u svim zemljama sveta, pa i kod nas, početi u toku prvog kvartala iduće godine.

Vakcinacija protiv kovida 19 biće dobrovoljna, rekla je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević.

Opominje da se lažnim vestima o tome da će roditelji morati da vakcinišu decu – uznemirava javnost.

"Centri za socijalni rad neće oduzimati decu roditeljima koji budu sprečavali vakcinaciju protiv koronavirusa", rekla je Kisić za Politiku i istakla da je reč o netačnim navodima.

Najavila je i da će Nacrt zakona o socijalnoj karti narednih 15 dana biti dostavljen Vladi Srbije. On će omogućiti da građani u najtežem ekonomskom položaju budu vidljiviji i tako lakše ostvare svoja prava.

Pri kraju radovi na bolnici u Kruševcu, u Batajnici na lečenju trenutno 532 pacijenta

Na mestu nekadašnje kasarne Rasina u Kruševcu privode se kraju radovi na novoj kovid bolnici sa 500 kreveta u poluintenzivnoj i intenzivnoj nezi.

"Radovi teku prema planu i polako se spremamo za završetak. Unutar objekata gde će biti smeštene poluintenzivna i intenzivna nega u toku su završno krečenje i čišćenje. Tokom sledeće nedelje bi trebalo da se počne sa unosom opreme i da se bolnica polako otvara", kaže direktor građevinskog sektora "Termomonta" Nemanja Jevtić.

Dodaje da je parking završen, pristupne saobraćajnice se uveliko rade i sve će biti spremno na vreme.

Buduća bolnica u Kruševcu biće pod ingerencijom Kliničkog centra Niš i u njoj će raditi 120 doktora medicine, 504 medicinske sestre i šest farmaceuta.

Bolnica bi trebalo da bude završena 17. decembra.

U kovid bolnici u Batajnici trenutno su na lečenju 532 pacijenta, kaže direktorka te ustanove Tatjana Adžić Vukićević i dodaje da je u toj bolnici sinoć otvoreno još jedno odeljenje od 104 kreveta.

"Borimo se kao lavovi. Nema kukanja. Jutros smo imali 532 pacijenta. U toku je otpust pa će neki kući, ali drugi dolaze", rekla je Adžić Vukićević za Tanjug.

Ona je navela da je sinoć u toj bolnici otvoreno još jedno odeljenje sa 104 kreveta, ali da se i ono ubrzano puni.

"Čekamo sa Infektivne klinike da nam stigne 30 pacijenata i još toliko sa Zvezdare. Radi se krvavo, svi smo mokri pod skafanderima. Niko ne sedi, svi su na radnim mestima", kaže ona.

Dodatno problem stvara i to što među zdravstvenim radnicima ima sve više zaraženih.

"Kako se jedan zarazi šalju nam drugog. Vozimo slalom, ali se držimo broja da bolesnicima ne fali nega", zaključila je Adžić Vukićević.

Izvor: RTS, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article