Još 121 novozaraženi, jedna osoba preminula od koronavirusa u poslednja 24 sata

0
16

Još 121 novozaraženi, jedna osoba preminula od koronavirusa u poslednja 24 sata

U poslednja 24 sata u Srbiji je preminula jedna osoba od posledica koronavirusa, objavilo je Ministarstvo zdravlja na sajtu covid19.rs. Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, testirano je 6.700 osoba, a registrovan je 121 novi slučaj zaraze. Krizni štab je danas doneo odluku o skraćenju rada ugostiteljskih objekata do 23 sata.

Koronavirus, Beograd, oktobar 2020. Foto: Srđan Ilić
Koronavirus, Beograd, oktobar 2020. Foto: Srđan Ilić

U bolnicama širom Srbije trenutno se nalazi 283 pacijenta, a na respiratorima je njih 20. Od početka epidemije zvanično su potvrđena 34.193 slučaja infekcije od ukupno 1.173.582 testirane osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Ukupno je preminulo 758 ljudi, a procenat smrtnosti je 2,22 odsto.

Prema podacima sa sajta Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prisustvo koronavirusa potvrđeno je u šest ustanova socijalne zaštite i domova za smeštaj odraslih i starih kod 38 korisnika i 10 zaposlenih.

Kako se navodi na sajtu ministarstva, od posledica oboljevanja do sada je ozdravilo ukupno 1.044 korisnika i 423 zaposlena u ovim ustanovama.

Zbog blagog trenda porasta broja obolelih od koronavirusa, Krizni štab je danas doneo odluku da se ograniči rad ugostiteljskih objekata do 23 sata, rekla je članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević. Ona je navela da je najveći broj obolelih iz Beograda, ali je dodala da nije razmatrana mogućnost uvođenja vanrednog stanja.

„Nova mera je da svi objekti mogu da rade do 23 časa uključujući i one objekte koji imaju bašte. Mera na snagu stupa od sutra“, rekla je doktorka Kisić Tepavević.

Kisić Tepavčević je rekla da je tokom poslednjih dana došlo do blagog povećanja broja osoba kod kojih je laboratoriski potvrđeno prisustvo virusa.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić najavio je jutros mogućnost uvođenja strožih mera u suzbijanju epidemije koronavirusa.

„Mi u Beogradu ćemo poštovati sve donete odluke Kriznog štaba i u skladu s njima ćemo se ponašati. Eventualno pogoršanje epidemiološke situacije iziskuje veću pažnju i odgovornije postupanje“, rekao je Radojičić u uključenju za TV Prva iz Ženeve, gde je boravio na Forumu gradonačelnika.

Pomoćnik direktora Kliničkog centra Niš Radmilo Janković rekao je danas da je ova zdravstvena ustanova potpuno spremna za treći talas koronavirusa. On je naveo da je trenutna situacija stabilna, ali da počinje da se komplikuje jer se povećava broj pregleda.

Janković je za RTS rekao da je u toj ustanovi trenutno hospitalizovano 30 pacijenata, a da se šest pacijenata nalazi u jedinici intezivne nege, od kojih je troje na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji.

„Situacija je stabilna ukoliko bismo je uporedili sa sa nekim trenutcima koje smo imali ranijih meseci. Međutim, očigledno je da situacija počinje da se komplikuje. Juče smo imali dvocifren broj pregleda. Povećava nam se i prijem pacijenata iz Niša“, naveo Janković.

Dodaje da od juče u punom kapacitetu radi Infektivna klinika i Stacionar intenzivne nege.

„Imamo 160 odvojenih kiseoničnih mesta koja su potpuno spremna za prijem kovid pacijenata bez ikakvog remećenja rada Kliničkog centra. Ti kapaciteti će prvenstveno biti na Infektivnoj klinici koja sada ima kapacitet od 52 mesta u Stacionaru i Intezivnoj nezi i još otprilike 120 mesta u novoj zgradi Kliničkog centra. Potpuno smo spremni za treći talas“, objasnio je Janković.

Izvor: RTS, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article