Još 1.928 novozaraženih koronavirusom u Srbiji u poslednja 24 sata, preminulo 16 obolelih

U Srbiji je u poslednja 24 časa novozaraženo 1.928 osoba od testiranih 11.699, poslednji su podaci sa sajta covid19.rs. Preminulo je 16 obolelih.

Beogradske ulice tokom pandemije koronavirusa Foto: Srđan Ilić
Beogradske ulice tokom pandemije koronavirusa Foto: Srđan Ilić

Na respiratorima je 129 pacijenata, a ukupno su hospitalizovane 3.832 osobe.

Ukupno je vakcinisano 710.138 osoba, a od toga je 126.149 primilo i drugu dozu.

Direktor Infektivne klinke Goran Stevanović rekao je, nakon sastanka direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlja, da se posle praznika očekuje porast broja zaraženih i da je poslednjih dana sve više onih s težom kliničkom slikom.

Kako je istakao, u Beogradu je KBC Zvezdara vraćena u nekovid sistem, a Bežanijska kosa bi od ponedeljka trebalo da se vrati.

"Nažalost nemamo mogućnost da dodatne bolnice vratimo u nekovid jer raste broj obolelih poslednjih dana i ono što posebno zabrinjava to su sada uglavnom pacijenti sa težim kliničkim slikama, koji su za veću brigu, koji zahtevaju dugotrajnije lečenje, ozbiljniju terapije i imaju neizvesniji ishod", dodao je.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se do kraja februara očekuje da Srbija dobije vakcinu protiv koronavirusa proizvođača AstraZeneka, ali da se još uvek čeka potvrda proizvođača.

Danas je na otvaranju gondole na Kopaoniku ocenila da se "niko nije zarazio na skijanju, već u kafićima".

Proces vakcinacije u Republici Srbiji odvijaće se po unapred utvrđenom planu, bez prekida i tokom predstojećih državnih praznika.

"Kako su 15. i 16. februar neradni dani zbog obeležavanja Dana državnosti, važno je da građani znaju da to neće odložiti njihov zakazani termin bilo za vakcinaciju ili ravakcinaciju. Druga doza vakcine daje se nakon tri nedelje, a građani će dan ranije biti obavešteni SMS porukom o terminu i mestu revankcinacije. Izuzetno je važno da se svi građani pridržavaju vremena vakcinacije i nikako ne propuste svoj zakazani termin", saopšteno je.

Predstavnici Sindikata lekara i farmaceuta uputili su zahtev predstavnicima vlasti za pomoć porodicama lekara preminulih od koronavirusa, kao i za preduzimanje hitnih mera da se dalje neželjene posledice spreče. Između ostalog, traže ograničenje trajanja smena lekara, češće testiranje zdravstvenih radnika, jasno razdvajanje između zelene i crvene zone…

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Кisić Tepavčević danas je na redovnom onlajn sastanku sa više od 30 direktora gerontoloških centara razgovarala o mogućnostima dodatne relaksacije epidemioloških mera u tim ustanovama.

Ona je istakla da je Ministarstvo spremno da inicira dodatno popuštanje mera, ali da to treba da bude u skladu sa konkretnom epidemiološkom situacijom u ustanovama socijalne zaštite.

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša je, govoreći o eventualnom uvođenju kovid pasoša, rekao da je stav SZO o toj temi jasan – "nema uslova za uvođenje pasoša jer nema dovoljno naučnih dokaza koji bi potvrdili da vakcina sprečava asimptomatsku zarazu i prenos sa zaražene na nezaraženu osobu".

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article