Još 1.318 zaraženih koronavirusom i 11 preminulih, na respiratorima 119 pacijenata

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 1.318 slučajeva zaraze koronavirusom od 8.397 testiranih uzoraka, dok je preminulo 11 ljudi, saopšteno je na sajtu covid19.rs.

Beogradski sajam, privremena bolnica za pozitivne na koronavirus s blažom kliničkom slikom Foto: Srđan Ilić
Beogradski sajam, privremena bolnica za pozitivne na koronavirus s blažom kliničkom slikom Foto: Srđan Ilić

Ponedeljkom je primetan manji broj zaraženih ali i testiranih.

Trenutno se na bolničkom lečenju širom zemlje nalazi 2.637 pacijenata, a na respiratorima je 119 obolelih.

Od pojave prvog slučaja koronavirusa u Srbiji zaraženo je 64.065 ljudi, a urađen je 1.429.551 test. Ukupno je preminuo 901 obolelili, a procenat smrtnosti je 1,41 odsto.

Prema podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koronavirus potvrđen je u 62 ustanove socijalne zaštite i doma za smeštaj odraslih i starih kod 180 korisnika i 131 zaposlenog.

U saopštenju se navodi i da je do sada izlečeno 1.133 korisnika i 454 zaposlena u ovim ustanovama.

Lončar: Opšta bolnica u Pančevu ulazi u kovid sistem, najgora situacija u Beogradu

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je situacija sa koronavirusom najgora u Beogradu, gde je najveći broj obolelih i najveći pritisak na zdravstvene ustanove, te naveo da je u glavnom gradu sada slobodno oko 300 mesta u bolnicama, kao i da raste broj pregleda u kovid ambulantama.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je danas da je epidemiološka situacija u Srbiji zabrinjavajuća i ocenio da se do kraja nedelje očekuje rast broja novoinficiranih koronavirusom.

Gostujući na televiziji Pink, Đerlek je ponovo apelovao na građane da poštuju mere i dodao da se trenutno ne razmišlja o drastičnom pooštravanju mera.

Bolnički kapaciteti širom Srbije popunjavaju se sve većom brzinom.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je epidemiološka situacija najgora u Beogradu, gde je najveći broj obolelih i najveći pritisak na zdravstvene ustanove. Naveo je da će prva sledeća bolnica koja će kompletno ući u kovid sistem biti Opšta bolnica Pančevo, upozoravajući da nema više šta da se otvori kao kovid bolnica.

Lončar je, nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica, rekao da se svakoga dana otvaraju novi kapaciteti kako bi bili zbrinuti svi pacijenti, upotoravajući da kapacitet zdravstvenog sistema nije nešto što može u neograničenim brojevima da izdrži.

"Imamo određen broj postelja i radnika, preko toga ne možemo", rekao je ministar.

U privremenoj kovid bolnici u beogradskoj Areni "trenutno je smešteno 409 pacijenata, a slobodno je još 101 mesto", izjavio je danas jedan od koordinatora te bolnice Vlado Batnožić.

On je za televiziju Pink rekao da najmlađi pacijent ima 17 a najstariji 86 godina kao i da svi imaju srednje tešku kliničku sliku.

Kliničko bolnički centar "Zemun" ponovo je u kovid režimu, a direktor Dragoš Stojanović za RTS je rekao da je u tu ustanovu od juče u 13.00 časova do jutros u deset primljeno 130 pacijenata.

Popunjenost kapaciteta u Urgentnom centru je 92 odsto.

"Na broj od 308 kreveta to je ogromna popunjenost", rekao je direktor Urgentnog centra Marko Ercegovac za RTS i dodao da se u toj zdravstvenoj ustanovi obavi 500 do 600 pregleda dnevno, a da se na bolničko lečenje primi oko 50 pacijenata.

Direktor Klinike za anesteziju KC Niš prof. dr Radmilo Janković kaže da se epidemiološka situacija u tom gradu komplikuje iz dana u dan i da je, kad je reč o broju novozaraženih koronavirusom, situacija mnogo teža nego što je bilo pre nedelju dana.

Janković je za TV Pink rekao da će situacija kulminirati za sedam do deset dana, ali da će ceo novembar biti sa velikim brojem pacijenata.

"Danas će privremena bolnica u hali Čair biti spremna da primi prve pacijente. Nova zgrada KC Niš može da primi skoro 800 pacijenata, ali može se desiti da naši kapaciteti neće biti dovoljni. Kovid je ozbiljna bolest i pacijenti na bolničkom lečenju ostaju više nedelja, nekada i duže od mesec dana", naglasio je Janković.

Izvor: RTS, Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article