Joksimović i Fabrici: Izveštaj EK stavlja naglasak na ubrzanje reformi

0
19

Joksimović i Fabrici: Izveštaj EK stavlja naglasak na ubrzanje reformi

Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici ocenio je danas da godišnji izveštaj Evropske komisije o Srbiji, stavlja snažan naglasak na produbljivanje i ubrzanje reformi na političkim kriterijumima i vladavini zakona.

Ministarstvo za evropske integracije: Sem Fabrici i Jadranka Joksimović
Foto: Ministarstvo za evropske integracije / Sem Fabrici i Jadranka Joksimović

Fabrici koji je uručio izveštaj EK o napretku Srbije ministarki za evropske integracije Jadranki Joksimović, istakao je da ove godine taj dokument dolazi sa sveobuhvatnim paketom kojim se potvrđuje značaj Zapadnog Balkana, saopštila je Vlada Srbije.
U godišnjem izveštaju Srbija će pronaći jasne i precizne preporuke za adresiranje ključnih reformi kako bi se brže kretala na putu pristupanja EU i učinila zemlju ekonomski konkurentnijom i ekološki održivijom, navodi se u saopštenju.
Joksimović je naglasila da postoji potrebna politička volja Vlade da najvažnija i krovna politička pitanja iz procesa pristupanja EU budu definisana u kontekstu najšireg društvenog konsenzusa i da će nova Vlada nastaviti ubrzani reforme koje su neophodne u procesu napredovanja ka članstvu u Uniji.
Sveobuhvatni paket dolazi u važnom trenutku za Srbiju, koja formira novu vladu, dodaje se. Izveštaj bi trebalo da posluži kao smernica i odskočna daska za ubrzanje reformi, navodi se u saopštenju.
Dodaje se i da ekonomsko-investicioni plan treba da pruži podršku ekonomskom oporavku i konvergenciji sa EU, a da zajedno predstavljaju snažnu politiku i finansijski alat Srbije za brži napredak na putu ka EU.

Srbija je ostvarila izvestan napredak kada reč o ekonomskim kriterijumima, finansije su ostale „zdrave“ i vođena je „mudra fiskalna politika“. S druge strane Srbija nije napravila nikakav napredak kada su u pitanju izborni procesi i pravosudni sistem, a ograničen napredak ostvaren je na planu borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala i reforme javne administracije, navodi se u Izveštaju Evropske komisije o evrointegracijama koji je predstavljen danas u Briselu.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article