“Saopštenje za javnost” u kome se najavljuje Nedelja Kosovskog pozorište u Narodnom pozorištu u Beogradu za 29. novembar a, koje je iz Centra Qendra Multimedia poslato juče na redakcije kulture je deo istraživačko umetničkog projekta koji sprovodi grupa umetnika iz Prištine, kaže Jeton Neziraj za Danas jedan od najpoznatijih dramskih pisaca sa Kosova i direktor Qendra Multimedia u sklopu koje je i nastao narečeni  projekat.

“Imajući u vidu da je virtuelni prostor javni prostor, transformisali smo, (kao što smo to već ranije činili) “performativni element “ u virtuelne nivoe.

Da bismo to postigli, koristili smo medije, društvene mreže i druge digitalne alatke kao posrednike.

Dakle, ima više nivoa koji su ovde uzajamno povezani i koji su deo performativnog “eko sistema” kroz koje težimo da generišemo reakcije i komentare ljudi, politike, institucija i medija”, objašnjava Neziraj koji je tekst o ovom istraživačkom projektu postavio i na svom Fejsbuk profilu.

Prema rečima Jetona Nezireja u pitanju je intervencija koja ima u sebi neku vrstu “subverzivnog” elementa ali glavna ideja je da se vidi i da s analizira način na koji javnost, mediji, politika reaguju na određene teme, koje su ponekad provokativne, koje je teško svariti i prihvatiti.

“Takve naše intervencije funkcionišu dobro zato što u sebi imaju provokativni element. Rezultat je zapanjjujuć u nekim aspektima”, ocenjuje Neziraj.

“U našem slučaju, koristeći naelektrisane društvene i političke diskurse na Kosovu i u Srbiji, a u odnosu na regionalne kulturne saradnje, dotakli smo neuralgičnu tačku u javnom mnjenju. To podstiče kritičko mišljenje i trebalo bi da se smatra jednim emancipatorskim umetničkim činom “, smatra Neziraj.

On dodaje da postoji još nivoa i lejera koji proističu iz ove umetničke intervencije, koje ćemo otkrivati u nekoj drugoj situaciji, a zasad konstatuje da bi u nekoj drugoj stvarnosti održavanje Nedelje kosovskog pozorišta bila potpuno normalna stvar.

“U nekom drugom paralelnom univerzumu održavanje Nedelje Kosovskog pozorišta u Narodnom pozorištu u Beogradu trebalo bi da bude sasvim normalna stvar . Šta ako bi Narodno pozorište u Beogradu disalo albanski nekoliko dana sa tri ili četiri predstave sa Kosova. Šta fali jeziku susedne zemlje? Čemu sva ta uzbuna, čemu sva ta nacionalna paranoja?, pita se na kraju teksta Jeton Neziraj.

Podsetimo on je na svom Fejsbuk nalogu objavio “saopštenje” koje je nekolicina medija isprva objavila verujući da je reč o istinitoj informaciji.

U “saopštenju” između ostalog stoji da će na tobožnjoj sedmici kosovskog pozorišta u Beogradu biti prikazana predstava „Handke projekt“ kao i predstava mladih srpskih glumca, pod nazivom „Banjska – naš bol i ponos“.

„Ova predstava će biti napravljena od iskaza svedoka, arhivske građe, fotografija, snimaka sa dronova, sadržaće i odlomke iz knjige ‘Dnevnik Banjske’ čiji je autor Milan Radoičić“, bilo je navedeno u ironičnom saopštenju.

Takođe , pisalo je da će biti izvedena predstava o albanskoj porodici pedesetih godina u Beogradu, koja ima 43 člana, a bavi se odžačarskim zanatom.

“Posle premijere Narodno pozorište iz Beograda će podići „spomen-odžak“ vrednim Albancima u obliku obeliska“ , navodi se u saopštenju.

U saopštenju se „citiraju“ ,navodno, izjave direktora Narodnog pozorišta u Beogradu Svetislava Buleta Goncića, kao i samog Jetona Neziraja.

Svetislav Bule Goncić još sinoć je za Danas demantovao informacije iz „saopštenja“, rekavši da je reč o izmišljotini i da ne bi dalje komentarisao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst