EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu produžen je mandat, a na čelu Alijanse ostaće do kraja septembra 2024, prenosi RTS.

NATO je doneo odluku da produži ugovor generalnom sekretaru Jensu Stoltenbergu do oktobra naredne godine, kako bi iskusni lider ostao na čelu Alijanse dok bukti rat u Ukrajini.

Da će mu mandat biti produžen objavljeno je danas, a podržaće ga svi lideri NATO-a tokom samita u Viljnusu 11-12. jula.

Stoltenberg je u izjavi naveo da je počastvovan odlukom NATO saveznika da mu produže mandat.

“Transatlantske veze između Evrope i Severne Amerike štite našu slobodu i bezbednost skoro 75 godina, a u opasnom svetu naš jak savez je važniji nego ikad”, poručio je Stoltenberg na Tviteru.

Norvežanin je na čelu NATO-a od 2014, a mandat mu je već tri puta produžavan.

On je u februaru rekao da ne traži produženje svog mandata, ali nije odgovorio na pitanje šta bi uradio ako bi ga članice NATO-a zamolile da ostane.

“Iznova i iznova sam izjavljivao da ne tražim produženje i da nema drugih planova osim da okončam svoj rad, a moj mandat se završava ove jeseni“, ponovio je Stoltenberg u sedištu NATO-a u junu.

NATO se suočava sa dvostrukim izazovom – da održi saveznike zajedno u podršci Ukrajini, istovremeno čuvajući se od bilo kakve eskalacije koja bi uvukla NATO direktno u rat sa Rusijom.

Drugi po dužini mandat u istoriji NATO-a

Većina Stoltenbergovih prethodnika je odslužila samo četvorogodišnji mandat, a jedino Holanđanin Džozef Luns ima duži staž na mestu generalnog sekretara od Norvežanina. Luns je bio na čelu Alijanse između 1971. i 1984. godine.

Poslednja dva generalna sekretara pre Stoltenberga, Holanđanin Jap de Hop Shefer i Danac Anders Fog Rasmusen, služili su pet godina.

Jens Stoltenberg preuzeo je dužnost šefa NATO-a 1. oktobra 2014. Mandat mu je istekao u jesen 2018, ali je od tada tri puta produžen.

Originalni tekst