Jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Iran, saopštili su danas da su gađali američke i britanske brodove u dva odvojena napada u Crvenom moru, od kojih je jedan potvrdila kompanija za pomorsku bezbednost.

„Prvi (napad) je gađao američki brod ‘Star Nasia’, dok je drugi gađao britanski brod ‘Morning Tide’“, rekao je portparol vojske pobunjenika Huti Jahja Sare.

Britanski teretni brod oštećen je noćas u napadu dronom u Crvenom moru kod obale Jemena, saopštila je bezbednosna kompanija za pomorski saobraćaj Ambrey. Brod koji plovi pod zastavom Barbadosa pretrpeo je „manja oštećenja“.

Britanska agencija za pomorsku bezbednost (UKTMO) je saopštila da je brod oštećen u trenutku kada se nalazio 57 nautičkih milja, ili oko 105 kilometara, zapadno od luke Hodeida, pod kontrolom pobunjenika Huti.

SAD su noćas izvele novi napad na Hute u Jemenu, gađajući dva drona sa eksplozivom, saopštila je američka komanda za Bliski istok (Centcom).

Američke snage su pojačale operacije u Jemenu i kod obale te ratom razorene zemlje, s ciljem da zaštite brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu od napada Huta. Pobunjenici Huti podržavaju Palestince u Gazi, gde Izrael ratuje protiv islamističkog pokreta Hamas.

Post Views: 106

Originalni tekst