Redovno viđam Uliksa Fehmiua, kada dođe iz Njujorka u Beograd. Tada kompiliramo mesece od poslednjeg susreta, o svemu pričamo, dosta toga upamtim. Uliks je jedan od najskromnijih ljudi koje znam i sećam se da je vest o tome da sprema knjigu u Americi i da će to biti velika produkcija ubrzo “prekrio” slojevima skromnosti. Pa sam u tim slojevima odmerenosti razabrao da je izdavač moćni Penguin Random House, što vam je kao da snimate seriju za HBO ili Netflix ili imate izložbu u Gugenhajmu ili Tejtu. 

Poslednjih godina su dolazile vesti o pekarskom čudu, o hlebu koji su zamesili Beograđani u Njujorku a kupuju ga najprestižniji restorani sa Mišlenovim zvezdama. Pre mesec dana Uliks je došao u Beograd, poklonio mi knjigu “The Pain d’Avignon Baking Book: A War, An Unlikely Bakery, and a Master Class in Bread” čiji predgovor je pisao slavni Mario Carbone. Čitao sam ovu knjigu ekspresno, i našao se sa Uliksom u podkastu “Rosić i drugovi”, produkcija Velikih priča, u kojem je baš kao i u svom literarnom debiju opisao kako su drugovi iz beogradskih gimnazijskih dana stigli do Masačusetsa i Njujorka i stvorili brend koji hvale vodeći američki gastronomski eksperti. 

Ovo nije obična knjiga o hlebu već je o imigrantima, snovima, vojnim pozivarima, ali i o tome kako je Uliks pronašao vezu između pečenja hleba i pozorišta.

CEO TEKST U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 29. JUNA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU DOSTUPNOM NA NSTORE.RS

Uz novi Nedeljnika se dobija i novi broj magazina “Energija Danas”

Originalni tekst