Prema novim anketama većina glasača volela bi da se Džo Bajden povuče iz predsedničke trke nakon njegovog nastupa u debati, ali takođe nisu baš ni sigurni da postoji drugi odgovarajući alternativni demokratski kandidat.

U anketi Morning Consult-a, 60 odsto ispitanika, republikanaca i demokrata, reklo je da bi demokratskmog kandidata, trenutnog predsednika Bajdena, za predstojeće izbore ta stranka trebalo da promeni, dok 11 odsto nije bilo sigurno u to.

Nakon debate Bajden je zadržao prednost od jednog boda, 45-44% u odnosu na Trampa, istu razliku koju je Morning Consult utvrdio dan nakon što je bivši predsednik osuđen u maju po 34 optužbe za falsifikovanje poslovnih zapisa kako bi pokušao da utiče na izbore 2016.

Međutim, anketa YouGov pokazala je da ispitanici velikom većinom misle da je Tramp pobedio u debati, a da 30 odsto demokrata veruje da bi neki drugi kandidat, umesto Bajdena, imo bolje šanse za pobedu u novembru, piše Gardijan.

Nasuprot tome, samo 13 odsto republikanaca veruje da bi najbolje šanse njihove stranke za pobedu bile ako bi nominovali nekoga drugog osim Trampa.

Jedna od najrazornijih anketa za Bajdena, međutim, bila je anketa Demokratskog korpusa među glasačima naklonjenim demokratama, koji su koristili reči kao što su „zbunjen“, „slab“ i „demencija“ da opisuju predsednikov učinak u debati, preneo je Politiko.

Birači su anketirani pre i posle debate. Dok je 65 odsto reklo da bi glasalo za Bajdena pre debate, samo 54 odsto je reklo da je pobedio u debati kada se završila, prema istraživanju.

Prema anketi Data for Progress, većina glasača smatra Bajdena, koji bi na početku drugog mandata imao 82 godine, prestarim da bi se ponovo kandidovao. 53% je reklo da su zabrinuti zbog njegovih godina, fizičkog i mentalnog zdravlja, dok je 42% reklo da su više zabrinuti zbog Trampove presude, njegovih predstojećih suđenja i pretnji demokratiji.

Anketom CBS-a koja je objavljena u nedelju utvrđeno je da 72 odsto registrovanih birača ne veruje da Bajden poseduje mentalnu ili kognitivnu sposobnost neophodnu da bi mogao da ispuni svoje dužnosti.

Analiza ankete Morning Consult-a pokazuje da skoro polovina demokrata, 47 odsto, želi da Bajden izađe iz trke, ali ta anketa takođe sugeriše da nema jasne zamene za Bajdena.

Post Views: 47

Originalni tekst