Javno preduzeće Novinska agencija Tanjug izbrisano iz Registra privrednih subjekta, šest godina nakon gašenja

Javno preduzeće Novinska agencija Tanjug danas je izbrisano iz Registra privrednih subjekata koji vodi Agencija za privredne register, objavljeno je danas na sajtu Agencije za privredne registre dana.

Srđan Ilić: Zgrada Tanjuga
Foto: Srđan Ilić / Zgrada Tanjuga

Rešenje o brisanju Tanjuga iz APR-a doneto je po prijavi koju je danas podnela bivša direktorka te novinske agencije Branka Đukić.

Istovremeno kada je Javno preduzeće "Novinska agencija Tanjug" izbrisano iz Agencije za privredne registre (APR), beogradska firma "Tačno", koja je krajem prošle godine stekla pravo da koristi imovinska prava te agencije, registrovala je šest Tanjugovih servisa, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

UNS navodi da je firma "Tačno" registrovala Tanjug servis vesti, Tanjug servis vesti na engleskom, Tanjug foto servis, Tanjug video servis, Tanjug lajvstrim (livestream) i Biz servis (Tanjug), a u Registru medija ih vode isti urednici koji su do danas bili upisani u ugašenim servisima Tanjuga.

Republička direkcija za imovinu potvrdila je u decembru prošle godine Udruženju novinara Srbije (UNS) da je firma "Tačno" iz Beograda za 628.000 evra kupila pravo da u određenom vremenskom periodu koristi imovinska prava novinske agencije Tanjug.

Osnivači te firme su RTV Pančevo sa 60 odsto kapitala uz osnivački ulog od 600 dinara i "Minacord media" sa 40 odsto kapitala sa ulogom od 400 dinara. Zakonski zastupnici "Minacord media" su Željko Joksimović i Manja Grčić

U oglasu Republičke direkcije za imovinu objavljenom 12. novembra navedeno je da se ustupaju imovinska prava na četiri žiga registrovana pri Zavodu za intelektualnu svojinu. Takodje, kao jedinstvena celina uz žigove, za kupovinu su navedena i autorska prava u vezi sa autorskim delima nastalih po osnovu 27 ugovora o angažovanju sa ukupno 19 zaposlenih u Tanjugu.

Kupac je, kako je bilo navedeno je u oglasu, dužan da preuzme zaposlene u Javnom preduzeću Novinska agencija Tanjug kao i odredjeni broj drugih angažovanih u skladu sa odredbama Zakona o radu.

Dugogodišnja direktorka te agencije Branka Đukić nije uspela da se dogovori sa novim vlasnicima žiga i imovinskih prava na Tanjug o njenom budućem angažmanu, a o razlozima odlaska nije želela da govori za UNS.

Novinska agencija Tanjug zvanično je ugašena 31. oktobra 2015, nakon što nije bilo zainteresovanih za privatizaciju, ali je nastavila da radi. Tanjug je kao ugašena agencija dobijao i tendere, potpisivao ugovore sa državnim organima i dobijao razne druge poslove. Odlukom Vlade je tada propisano da će medij čiji je osnivač Javno preduzeće Tanjug, a to je sedam servisa agencije Tanjug, prestati da postoji kad se Javno preduzeće Tanjug izbriše iz registra.

Činjenica da je uprkos odluci o gašenju Tanjug nastavio da radi i dobija sredstva od države bila je tema Insajderovog priloga 2016.

Izvor: UNS, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article