Janković: Srbija za sada nije u situaciji da uvodi strože mere

Imunolog i član Kriznog štaba za suzbijanje širenja zaraze virusom korona Srđa Janković rekao je danas da za sada Srbija nije u situaciji da uvodi strože mere.

Srđa Janković Foto: Vlada Srbije
Srđa Janković Foto: Vlada Srbije

Janković je gostujući na Prvoj televiziji, rekao i da za sada nije potrebno da se škole zatvaraju i da celokupno školstvo pređe sasvim na onlajn nastavu.

Može se reći, naveo je, da je u odnosu na broj zaraženih manje umrlih i teško obolelih nego pre, ali i da to može da bude varljivo jer klinička slika zahteva neko vreme da se razvije.

"Još imamo manje teže obolelih i manje umrlih u odnosu na broj zaraženih, ali ovaj talas još nije dosegao vrhunac", rekao je Janković.

Prema njegovim rečima, sada je cilj da se uspori novi talas "da bi bio bio manje strašan".

Janković ne savetuje uzimanje suplemenata za jačanje imuniteta nego raznovrsnu ishranu s puno svežeg voća i povrća iz prirodnog izvora.

"Za cink postoje klinički dokazi da može da potpomogne imuni sistem, ali bi to po savetu lekar trebalo raditi. Multivitaminski preparati takođe nisu neophodni. Treba gledati šta je potrebno organizmu", rekao je i još jednom naglasio da to treba lekar da preporuči.

Masovno uzimanje suplemenata nije nešto što on kao imunolog može da savetuje, dodao je Janković.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article