Janković: Nije trenutak da pričamo o ublažavanju mera

Imunolog Srđa Janković rekao je, uoči sednice Kriznog štaba koja bi trebalo da bude održana sutra, da svaka sednica služi da se analizira epidemijska situaicija, nakon čega se daju predlozi mera, te da bi korigovao atmosferu u kojoj na svakoj sednici moraju da budu donete neke mere. Ipak, on je dodao da trenutno nije trenutak za priču o ublažavanju mera.

Srđa Janković Foto: Vlada Srbije
Srđa Janković Foto: Vlada Srbije

Janković pred sutrašnju sednicu kriznog štaba za RTS navodi da je cilj da se analizira situacija i da će se tek potom videti da li je potrebno nešto menjati.

Dodao je da epidemiolozi i on kao imunolog neće zagovarati popuštanje mera, jer i dalje postoji potencijal da se epidemija rasplamsa, i dalje su visoki brojevi zaraženih, bolnice se nisu ispraznile a i dalje postoji značaj broj preminulih na dnevnom nivou.

Kako je rekao, uvek se pred sednicu Kriznog štaba spekuliše da li će neka mera biti promenjena, ali o tome je teško govoriti pre nego što se analizira situacija.

"Imamo mere koje su na snazi, bitno je da ih poštujemo, ako bude promena, javnost će biti obaveštena", poručio je Janković.

On je, kako je rekao, svestan da su neke mere teške za privredu, ali da su ljudski životi najvažniji, a ne sme se zanemariti ni ekonomski efekat oboljevanja i umiranja.

"Nama je cilj kao lekarima da brinemo o zdravlju, što ne znači da ne postoji drugi legitimni način razmišljanja", rekao je Janković.

Govoreći o procesu imunizacije, Janković je istakao da je potrebno da to bude što efikasnije.

Rekao je da je jedina za sada pronađena verovatna razlika novog podtipa virusa u odnosu na stare to što se brže širi s osobe na osobu.

Dodaje da nema dokaza teže kliničke slike, ali da veća brzina širenja virusa automatski znači i veći broj zaraženih u rizičnim grupama.

Istakao je da su sve vakcine koje su odobrene proverene i da su ispitivanja pokazala da su delotvorne, kao i da će se videti da li postoji razlika u nijansama.

Na pitanje koju bi on vakcinu preporučio rekao je onu koja je na raspolaganju i koja je prošla istraživanja.

Kada je reč o kardiovaskularnim oboljenjima i hroničnim bolestima, Janković je rekao da to mogu da budu faktori opreza, ali ne i kontraindikacije.

Poručio je da se pre vakcinacije građani konsultuju sa lekarima, ali da misli da bi većina onih koji imaju ta stanja trebalo da se vakcinišu jer je rizik same bolesti kovida19 za takve pacijente mnogo veći nego rizik koji donosi vakcina.

Izvor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article