Janković: Neophodno smanjiti kontakte, uzdanje u kolektivni imunitet trenutno nije od koristi

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković istakao je danas, uoči novogodišnjih praznika, da je neophodno smanjiti kontakte, kao i da uzdanje u kolektivni imunitet od koronavirusa "trenutno nije od koristi".

Srđa Janković Foto: Vlada Srbije
Srđa Janković Foto: Vlada Srbije

"Treba smanjiti svaki kontakt na najmanju moguću meru, pa je tako Novu godinu najbolje proslaviti samo u krugu porodice", rekao je Janković za TV Pink.

On je istakao da bi okupljanja i proslave novu godinu u samom njenom početku učinile lošijom,a da u ovim trenucima "nemamo prostora da situacija bude gore nego što jeste".

"Ako želimo da nam sledeća godina bude bolja od ove, jedna od stvari koje moramo da uradimo jeste da smanjimo kontakte. Znam da, kada govorimo o novogodišnjim željama, većina nas misli na ono što treba da nam donese Deda Mraz sa irvasima, to je sve lepo, ali neke stvari moramo da obezbedimo sami", navoe je Janković.

Iako je od pojave koronavirusa u Srbiji prošlo nešto više od devet meseci, uzdanje u kolektivni imunitet, kako kaže, trenutno nije od praktične koristi.

"Ne treba da se nadamo imunitetu, već da budemo svesni da nam pomaže samo da se štitimo od zaražavanja", istakao je on.

Kada je reč o vitaminskim suplementima, Janković kaže da nije greška uzimati ih, ali i da oni nisu garancija da se osoba neće zaraziti koronavirusom.

"Bilo bi jako neodgovorno da dođem i kažem da, ako uzimate vitamin C, D, Cink i slično, da se nećete zaraziti i da ste zaštićeni. To ne može niko da izjavi i naglašavam da to nikada nisam ni izjavio. Dakle, suplementi nisu zaštita od koronavirusa, a da li mogu da ublaže kliničku sliku, to je već otvoreno pitanje", naveo je imunolog.

Janković je naglasio da je velika i značajna stvar to što je u pojedinim zemljama počela vakcinacija, ali da je jednako pogrešno kao i biti protiv vakcine, kada na nju gledamo kao na "čarobni štapić".

"Ne treba posmatrati vakcinu ni kao čarobni štapić. S jedne strane imamo ljude koji su neosnovano skeptični, koji u vakcini vide veće zlo nego u bolesti, a sa druge imamo drugu krajnost, koja deluje kao da je manje opasna, ali nije manje opasna, a to je da će vakcina čim se bude pojavila da reši sve probleme, nažalost neće. Pomoći će, ali nas ni najmanje neće osloboditi od potrebe da se štitimo", zaključio je Janković.

Izvor: Pink.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article