Otkako je u Evropskom parlamentu usvojena CSR Direktiva, a zatim i objavljeni IFRS Sustainability standardi, svakodnevno slušamo o važnosti pripreme za ovu vrstu izveštavanja, koje se najavljuje kao jedna od većih istorijskih prekretnica za poslovni sektor, još od uvođenja IFRS izveštavanja.

Razlog za ovakvo dizanje prašine i te kako postoji, naročito ako uzmemo u obzir da će se mnoge kompanije po prvi put susresti sa obavezom da izveštavaju o ovim pitanjima. Iako se trenutno čini kao da su kompanije u Srbiji bezbedne i da još uvek ne postoji realna potreba da se posvete prilagođavanju na nove zahteve izveštavanja, treba porazmisliti još jednom.

Pre svega, procenjuje se da je za prilagođavanje na CSRD zahteve izveštavanja potrebno oko 18 meseci zbog obima i količine zahteva za obelodanjivanjima koja se sadrže u samoj regulativi, a onda i u ESRS standardima. Da bi reporting uspešno mogao da se realizuje, potrebno je preduzeti niz koraka – od postavljanja strategije, procene materijalnih tema prema načelima duple materijalnosti i procene uticaja, rizika i prilika koje proizilaze iz lanca snabdevanja.

PwC Srbija će po prvi put tokom ove godine, u okviru konkursa „ESG Lideri“ nagraditi organizacije i pojedince koji strateški i posvećeno pristupaju pitanjima održivosti, inoviraju i sprovode edukaciju na povezane teme.

Post Views: 13

Originalni tekst