Izveštaj SAD ukazuje da je saudijski prestolonaslednik odobrio ubistvo novinara Kašogija

Saudijski prestolonaslednih Mohamed ben Salman "odobrio" je zarobljavanje ili pogubljenje novinara Džamala Kašogija 2018. godine, pokazuje danas objavljen izveštaj američke obaveštajne službe sa koga je skinuta oznaka tajnosti.

Džamal Kašogi Foto: AP Photo/Virginia Mayo, File
Džamal Kašogi Foto: AP Photo/Virginia Mayo, File

U izveštaju o proceni uloge saudijske Vlade u ubistvu Kašogija, navodi se da je da je prestolonaslednik Muhamed ben Salman odobrio operaciju hvatanja ili ubijanja saudijskog novinara u Istanbulu u Turskoj, kao i da je takva procena doneta na osnovu kontrole koju prestolonaslednik ima u procesu donošenja odluka u Saudijskoj Arabiji.

Kako se navodi u izveštaju, ovakva ocena doneta je i na osnovu direktne umešanosti ključnog savetnika i članova Salmanovog obezbeđenja u tu operaciju, kao i prestolonaslednikove podrške upotrebi nasilnih mera u ućutkivanju disidenata koji borave u inostranstvu, uključujući Kašogija, koji je bio kritičar prestolonadlednikovog autoritarnog učvršivanja vlasti.

Predsednik SAD Džozef Bajden je tražio da se sa izveštaja skine oznaka tajnosti koju je stavio njegov prethodnik Donald Tramp.

Centralni zaključak izveštaja bio je naveliko očekivan jer je ubrzo posle ubistva Kašogija 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu bilo preneto da su obaveštajni zvaničnici došli do tog zaključka.

U Izveštaju se ističe da je saudijski prestolonaslednik od 2017. godine imao "apsolutnu kontrolu" nad obaveštajnim i bezbednosnim službama kraljevine što čini vrlo malo verovatnom hipotezu da su saudijski zvaničnici mogli da sprovedu takvu jednu operaciju bez zelenog svetla od princa.

SAD uvode vizne restrikcije za 76 Saudijaca

SAD su ubrzo posle današnjeg objavljivanja izveštaja u kome se optužuje saudijski prestolonaslednik da je "odobrio" ubistvo novinara Džamala Kašogija, objavile da uvode vizne restrikcije za 76 Saudijaca optuženih da su "pretili disidentima u inostranstvu", a pre svega Kašogiju.

Ove mere donete su na osnovu novog propisa koji američki Stejt department naziva "Kašogi zabrana" i prema kome treba da se zabrani ulaz u SAD svakoj osobi optuženoj da je napala, u ime vlasti svoje zemlje, disidente ili novinare u inostranstvu, rekao je državni sekretar SAD Entoni Blinken u saopštenju.
Identitet i funkcije Saudijaca protiv kojih su uvedene ove prve mere nisu navedeni.
"Džamal Kašogi je platio životom da izrazi svoje mišljenje", rekao je Entoni Blinken i objasno da hoće da "kazni države koje prete i napadaju novinare ili osobe koje smatraju protivnicima izvan svojih granica samo zato što oni koriste svoje osnovne slobode".
"Rekli smo vrlo jasno da vanteritorijalni napadi i pretnje Saudijske Arabije aktivistima, disidentima i novinarima treba da prestanu. SAD ih neće tolerisati", rekao je Blinken u saopštenju.

Američka obaveštajna služba takođe pretpostavlja da je u vreme Kašogijevog ubistva Mohamed ben Salman održavao takvu atmosferu da njegovi saradnici nisu smeli da dovedu u pitanje dobijena naređenja da "ne bi bili otpušteni ili uhapšeni".

Bajden koji je pre svog izbora u novembru smatrao da se prema Saudijskoj Arabiji treba ponašati kao prema izopštenoj državi zbog tog slučaja pokušao je da ublaži situaciju i juče je pozvao saudijskog kralja Salmana telefonom prvi put od dolaska u Belu kuću.

U izveštaju o razgovoru Bajdena i saudijskog kralja navodi se da su govorili o dugogodišnjem partnerstvu dve zemlje, i nisu pominjali ubistvo novinara, usredsredivši se na regionalna pitanja kao što su Iran i rat u Jemenu.

Ipak, pošto ovaj izveštaj nije zvanično objavljen do sada, javno pripisivanje odgovornosti odražava "prekor" saudijskom princu i moguće da će odrediti ton u odnosima nove američke administracije i Saudijske Arabije.

Bajden je ranije kritikovao Saudijsku Arabiju ali Bela kuća smatra tu zemlju u nekim kontekstima svojim strateškim partnerom.

Saudijski prestolonaslednik je rekao 2019. da preuzima "punu odgovornost" za ubistvo jer se dogodilo dok je on na toj funkciji, ali je negirao da ga je naredio.

Saudijski zvaničnici rekli su da je Kašogijevo ubistvo delo odmetnutih saudijskih bezbednosnih zvaničnika. Saudijski sudovi prošle godine su saopštili da su osudili osam Saudijaca na zatvor za ubistvo Kašogija, ali nisu dali njihova imena.

Nestanak novinara prouzorkovao je diplomatski rat između Saudijske Arabije i SAD. Saudijska Arabija je upozorila da će odgovoriti na svaku pretnju i eventualnu meru, posle izjave predsednika SAD Donalda Trampa da će "žestoko kazniti" Rijad ako se ustanovi njegova odgovornost za nestanak novinara.

Istragu u ovom slučaju istovremeno su vodile i Turska i Saudijska Arabija.

Turski tužioci krajem septembra 2020. godine spremili su drugu optužnicu u vezi sa ubistvom saudijskog novinara, imenujući šest saudijskih državljana kao optužene.

Prethodno se 20 državljana Saudijske Arabije već nalazilo na suđenju, a optužnica protiv šest osumnjičenih, uključujući dva radnika konzulata, poslata je sudu kako bi bila kombinovana sa glavnim slučajem.

Izvor: VoA, Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article