(Beta) Visoki izraelski zvaninici izjavili su danas da okvir sporazuma o primirju u ratu u Gazi, koji su posrednici Egipat, Katar i SAD sainili u Parizu, ne odgovara zahtevima Hamasa, te da misle da ga nee prihvatiti.

TV Kanal 12 je preneo izjavu direktora Mosada Davida Barnee da postoji mogunost da sporazum propadne ako Izrael znaajno ne povea koliinu pomoi za palestinsku teritoriju.

Izrael je danas poslao delegaciju u Katar da nastavi da radi na detaljima potencijalnog sporazuma sa Hamasom na osnovu kojeg bi desetine talaca bilo osloboeno iz zatoenitva u Gazi u zamenu za due primirje u ratu i stotine palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima.

Novinski sajt Ynet citira visoke izraelske zvaninike koji su izrazili pesimizam i rekli da u pregovorima u Dohi za sada nema napretka, ali da se jo uvek radi na tome.

Oni su naveli da postoji vrlo veliki jaz izmeu strana i posrednici pokuavaju da ih premoste.

Na osnovu okvira sporazuma sainjenog u Parizu navodno se predvia da Hamas oslobodi 40 talaca, ukljuujui ene, decu, devojke koje su bile na odsluenju vojnog roka, starije i bolesne osobe u zamenu za estonedeljnu pauzu u sukobu i stotine palestinskih zatvorenika osuenih za terorizam.

Post Views: 27

Originalni tekst