EPA-EFE/ABIR SULTAN

(Beta) – Izraelski parlament usvojio je protekle noći u prvom čitanju ključni deo kontroverzne reforme pravosuđa koju traži vlada, posle pauze u sprovođenju zbog masovnih protesta širom zemlje.

Cilj je da se Vrhovni sud liši sposobnosti da obori odluke Vlade koje smatra “nerazumnim”.

Posle duge i žučne debate poslanici su sa 64 glasa “za” i 56 protiv usvojili tu odredbu.

Vladajuća koalicija premijera Benjamina Netanjahua u kojoj je njegov desničarski Likud, ultradesne i verske stranke tvrdi da planira da osigura bolju ravnotežu grana vlasti, navode agencije.

Protivnici reforme vide je kao pretnju izraelskoj demokratiji.

Glasanjem je okončan period od tri meseca pauze u kojoj se pregovoralo s opoziciijom.

Pauza je počela posle niza masovnih protesta protivnika reforme i upozorenja svetskih lidera i drugih zvaničnika da će demokratija Izraela biti ugrožena lišavanjem Vrhovnog suda ovlašćenja i nezavisnosti.

U proteklim nedeljama Netanjahu je rekao da su pregovori sa opozicijom propali i najavio da će nastojati da se usvoji donekle izmenjena verzija reforme.

To je izazvalo ponovno pojačano protivljenje u Izraelu i u inostranstvu.

Tokom debate neki demonstranti su ušli u zgradu izraelskog parlamenta (Kneseta), pa su ih čuvari silom izvukli napolje gde je demonstriralo nekoliko stotina protivnika reforme.

Na video snimku postavljenom na društvenim mrežama Netanjahu je nastojao da bude uverljiv i poslao poruku da “to nije kraj demokratije već će je ojačati”.

On je dodao da neće biti narušeno pravo izraelskih sudova i građana i da će sud nastaviti da razmatra legalnost odluka vlade i postavljenja, preneo je AFP.

Lider izraelske opozicije Jair Lapid koji predvodi partiju centra Ima budućnosti (Ješ atid) je kritikovao predlog zakona, podsetivši da je Netanjahu obećao da će “pomoći slabima i zaštititi bezbednost Izraela” i ocenivši da je ono što sada radi “ludilo”.

Izraelska opozicija je za danas najavila dan nacionalne mobilizacije protiv predloga zakona, koji će proći kroz drugo i treće čitanje.

Originalni tekst