Izraelski ministar ultradesničar: Stanovnike Gaze bi trebalo ohrabriti da emigriraju 1Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Ministar finansija Izraela, lider ultradesne partije Religiozni cionizam, Becelel Smotrič, izjavio je da bi Palestince trebalo ohrabriti da emigriraju iz Gaze kako bi po završetku rata tamo ostavili drugačiju situaciju.

„Potrebno je da ohrabrimo emigraciju odatle. Kad bi bilo 100.000 do 200.000 Arapa u Pojasu, a ne dva miliona, čitav dijalog o danu posle rata bi bio potpuno drugačiji. Oni žele da odu. Živeli su u getu 75 godina i imaju potrebu“, rekao je Smotrič za izraelski vojni radio.

Izraelski lideri su više puta porekli tvrdnje da teže da rasele Palestince, a sam pomen te ideje izazivao je gnevne osude saveznika Izraela.

Nije međutim jasno šta misli Smotrič kuda bi stanovnici mogli da emigriraju, navode izraelski mediji.

Na pitanje da li on veruje da Izrael mora ponovo osnovati jevrejska naselja u Pojasu Gaze, ministar je odgovorio da jevrejska država mora kontrolisati to područje.

On smatra da nema Izraelca koji ne želi da vidi, kako je rekao „jevrejska naselja svuda“.

Odgovarajući na pitanje da li želi da se Gaza ponovo naseli rekao je da želi da Izrael reši problem te teritorije.

Mnogi lideri Izraela su više puta odbacili ideju o osnivanju jevrejskih naselja u Gazi iako su vojne operacije u Pojasu, čiji je cilj uništenje Hamasa posle masakra 7.oktobra na jugu Izraela u kojima je ubijeno 1.200 ljudi i odvedeno 240 talaca, podstakle nade nekih članova pokreta naseljenika.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je prošle nedelje odložio sastanak Ratnog kabineta o posleratnoj Gazi, očito pod pritiskom ultradesnih koalicionih partnera, uključujući Smotriča.

Netanjahu je do sada odbijao da drži sastanke o toj temi jer očito ne želi da otkrije kakvu ulogu očekuju da imaju zvaničnici Palestinske uprave u upravljanju civilnim poslovima u Gazi posle rata.

Palestinska uprava kontroliše delove druge palestinske teritorije okupirane Zapadne obale i u njoj dominira rival Hamasa, umereniji Fatah, palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Smotrič je rekao da bi Izrael trebalo da diskutje o oživljavanju civilnih naselja u Pojasu Gaze u okviru planiranja za enklavu kada vlast Hamasa bude srušena.

On je takođe porekao da je iko od oko dva miliona stanovnika Gaze nevin i pozvao Izrael da „ohrabri dobrovoljnu emigraciju“.

Izraelska vojska se povukla i evakuisala jevrejske naseljenike iz Pojasa Gaze 2005. godine.

Dve godine kasnije Hamas je silom preuzeo kontrolu nad Gazom od snaga lojalnih Fatahu.

Od tada je Gaza pod izraelskom i egipatskom blokadom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst