(Beta) – Ministar nacionalne bezbednosti Izraela ultradesničar Itamar Ben Gvir izjavio je za Vol strit žurnal da bi njegova zemlja dobila veću podršku od SAD da ih predvodi Donald Tramp.

„Umesto da nam daje punu podršku, Bajden je zauzet davanjem humanitarne pomoći i goriva koja ide Hamasu“, rekao je Ben Gvir.

„Da je Tramp na vlasti, ponašanje SAD bi bilo potpuno drugačije“, dodao je ministar.

Gvir je rekao za američki list WSJ i da je premijer Izraela Benjamin Netanjahu na raskrsnici i da „mora da izabere u kom pravcu će ići“, ali da on sam nema nameru da se povuče iz sadašnje vlade iako je time više puta pretio.

I dok Izrael i SAD nastoje da se postigne dogovor o oslobađanju preostalih izraelskih talaca zatočenih u Gazi, jedna od največih prepreka mogao bi biti ministar Ben Gvir koji je postao „gromobran“ izraelske ultradesnice, ocenjuje WSJ.

Lider izraelske opozicije Jair Lapid i Beni Ganc, bivši načelnik Genaralštaba, sada član Netanjahuovog Ratnog kabineta, kritikovali su Ben Gvira zbog izjave o Bajdenu.

„Intervju koji je Ben Gvir dao Vol strit žurnalu je direktna šteta međunarodnoj poziciji Izraela, ratnom naporu, šteti bezbednosti Izraela i najviše dokazuje da on ne razume ništa u spoljnoj politici, ali Netanjahu nema kontrolu nad ekstremistima u vladi“, rekao je Lapid.

„Neslaganja su dozvoljena, čak i sa našim najvećim i najvažnijim saveznikom, ali moraju doći u relevantnim formama, a ne kao neodgovorni komentari u medijima koji štete strateškim interesima države Izrael, bezbednosti zemlje i ratnim naporima u ovo vreme“, objavio je Ganc na platformi X.

Ganc smatra da bi premijer morao da pozove ministra nacionalne bezbednosti da se „smiri“ jer, kako je ukazao, umesto da se bavi unutrašnjim bezbednosnim pitanjima izaziva ogromnu štetu spoljnim odnosima Izraela.

Post Views: 11

Originalni tekst