EPA-EFE/ATEF SAFADI

Udruženje lekara Izraela podnelo je peticiju Visokom sudu pravde, pozivajući ga da poništi zakon usvojen u julu u okviru kontroverzne reforme pravosuđa.

Podnosioci peticije zahtevaju da se taj amandman na Osnovni zakon obori ili da se bar ne odnosi na zdravstveni sistem, prenose danas izraelski mediji.

U peticiji je lista potencijalnih akcija koje bi vlada i ministar zdravlja mogli legalno da sada preduzmu, pošto sudovi ne mogu da razmatraju odluke zasnovane na suđenju u razumnom roku.

Kako se navodi, zakon će omogućiti ministru zdravlja da postavlja nekvalifikovane osobe na osetljive pozicije, arbitrarno otvara i zatvara bolnice, finansira i promovše tzv. konverziju homoseksualaca, naredi prioritetni tretman pacijenata na osnovu rase, pola i zanimanja. On bi ministru takođe omogućio da arbitrarno proglasi neku bolest zaraznom i oduzima lekarske licence na osnovu političkih merila.

Po novom zakonu svim sudovima, uključujući vrhovni, zabranjeno je da razmatraju i potencijalno obaraju odluke vlade i ministara.

To je prvi zakon koji je do sada usvojen u okviru reforme pravosuđa, najavljene početkom januara, zbog koje desetine hiljada Izraelaca protestuje svake subote.

Vladajuća koalicija, u kojoj su pored konzervativnog Likuda premijera Benjamina Netanjahua i partije ultranacionalista i ulgraortodoksnih Jevreja, tvrdi da je taj zakon od ključnog značaja kako bi se sprečilo mešanje preterano aktivističkog suda u odluke vlade.

Protivnici zakona smatraju da je standard razumnnosti neophodan za zaštitu građanskih prava i nezavnisnost sudstva.

Saslušanje o zakonu održaće se 12. septembra, a predsedavaće svih 15 sudija Vrhovnog suda, što se još nikada nije desilo.

Netanjahu je odbio da kaže da li će njegova vlada poštovati sudsku presudu.

Prošle nedelje su lekari koji se protive reformi prvosuđa najavili da neće dolaziti na posao ako nastane ustavna kriza zbog odbijanja poštovanja sudske presude.

Izraelski mediji su u međuvremenu javili da zbog reforme hiljade lekara preko Vacapa (WhatsApp) traži savet kako da se preseli u inostranstvo i da su neki već dobili primamljive ponude iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Lekari su štrajkovali jedan dan posle usvajanja zakona, a Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) je upozorila da će se Izrael, izvesno, suočiti s krizom zbog nedovoljno zdravstvenih radnika.

Originalni tekst