IZRAELSKA vojska saopštila je danas da je misija uništenja Hamasove infrastrukture u severnoj Gazi završena, kao i da je smanjila svoje vojne operacije u tom delu Pojasa dok se ofanziva usmerava na jug te enklave.

ИЗРАЕЛСКА ВОЈСКА: Завршена мисија уништења инфраструктуре Хамаса у северној Гази (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Poslednjih nedelja, Izrael je smanjio vojne napade na severnu Gazu dok proširuje ofanzivu na jugu te teritorije, gde se većina od 2,3 miliona Palestinaca u Gazi nalazi u malom području, usled humanitarne katastrofe i konstantnih vazdušnih napada, prenosi AP.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je ponovio da se rat neće završiti sve dok se ne ispune ciljevi eliminacije Hamasa, vraćanja izraelskih talaca i obezbeđivanja da Gaza neće biti pretnja Izraelu.

-Ovo kažem i našim neprijateljima i našim prijateljima, ovo je naša odgovornost i ovo je obaveza svih nas, saopštio je Netanijahu.

U izraelskim napadima vazduhom, kopnom i morem ubijeno je više od 22.700 Palestinaca i ranjeno više od 58.000, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi, ističući da su dve trećine ubijenih žene i deca.

MAJK PENS POTPISAO IZRAELSKE ARTILjERIJSKE GRANATE PORUKOM „ZA IZRAEL“

Bivši potpredsednik SAD Majk Pens izazvao je kontroverzu nakon što su izraelski mediji objavili fotografije na kojima američki zvaničnik potpisuje izraelske artiljerijske granate koje će biti ispaljene na Liban.

Fotografije prikazuju Pensa, tokom nedavne posete Izraelu, kako markerom potpisuje artiljerijske granate i ispisuje poruku „Za Izrael“, preneo je izraelski list Inet.

Pens, koji je služio kao zamenik bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu od 2017. do 2021. godine, posetio je u petak izraelske trupe stacionirane na granici Izraela i Libana usred višemesečnih sukoba između te zemlje i libanske militantne grupe Hezbolah, prenosi Arab njuz.

BONUS VIDEO – ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

90 DANA BEZ ODGOVORA: I dalje nema rezultata obdukcije za Stefana, Bojana i Igora - Priština i dalje krije kako su ubijeni Srbi u Banjskoj

90 DANA BEZ ODGOVORA: I dalje nema rezultata obdukcije za Stefana, Bojana i Igora – Priština i dalje krije kako su ubijeni Srbi u Banjskoj

PUNIH 90 dana prošlo je od tragedije u Banjskoj, 24. septembra, kada su u sukobu sa takozvanom kosovskom policijom stradala trojica Srba – Stefan Nedeljković (31) iz Zvečana, Igor Milenković (50) i Bojan Mijailović (30) iz Leposavića. Stefan, Igor i Bojan sahranjeni su nakon šest dana agonije kroz koje su prošle njihove porodice. Međutim, njihova agonija tog dana nije završena – tri meseca kasnije, oni i dalje ne znaju kako su stradali njihovi najmiliji – rezultata obdukcije ubijenih Srba još uvek nema, a nema ni naznaka da će ih uskoro biti.

27. 12. 2023. u 07: 00

Originalni tekst