Više od 1.200 kamiona pomoći ušlo je u pojas Gaze u poslednja tri dana, od kojih 468 danas.

To je najveći broj kamiona sa humanitarnom pomoći od početka rata između Izraela i paletsinskog Hamasa, saopštila je izraelska vojska.

Sve se događa u trenutku kada je Izrael pod pritiskom da isporuči više pomoći civilima u Gazi kojima preti glad.

Tih 468 kamiona koji su prošli inspekciju i stigli u Gazu danas predstavlja najveći broj kamiona pomoći koji su ušli u jednom danu od početka rata, saopštila je vojska.

Služba izraelskog Ministarstva odbrane, koja koordiniše civline aktivnosti vojske na palestinskim teritorijama, saopštila je da je rekordan dnevni broj kamiona ušao u nedelju (322) i u ponedeljak (419).

Prema Agenciji UN za palestinske izbeglice Unrwa, prosečno je 150 kamiona dnevno ulazilo u Gazu u martu, što je daleko manje od 500 kamiona koliko ih je dnevno ulazilo na tu teritoriji pre rata početog 7. oktobra napadom Hamasa na jug Izraela.

Međunarodne organizacije i SAD nedeljama vrše pritisak na Izrael da otvori prolaze ka severu te palestinske teritorije gde je humanitarna kriza najteža.

Izraelska vojska je saopštila da je od 468 kamiona koji su danas ušli u Gazu njih 47 namenjeno severu te teritorije.

Nevladine organizacije i Izrael prebacuju odgovornost jedna na drugu za sporo slanje pomoći, humanitarne organizacije govore o drastičnim inspekcijama vozila od strane izraelskih vlasti dok Izrael tvrdi da humanitarne organizacije nisu u stanju da distribuiraju toliku pomoć u pojasu Gaze.

Post Views: 32

Originalni tekst