Izraelske odbrambene snage su danas potvrdile da su zavrile preciznu i ogranienu operaciju u bolnici Naser na jugu Pojasa Gaze i da su pritvorile oko 200 osumnjienih terorista.

Tokom operacije i toj bolnici u Kan Junisu naene su zapeaene kutije sa lekovima i imenima izraelskih talaca na njima i nekoliko komada oruja koje pripada operativcima Hamasapreneli su izraelski mediji.

Mnogi pritvoreni su lanovi ekstremistikih organizacija koji su bili umeani u napade na jug Izraela 7. oktobra i imaju veze za taocima koje dri Hamas, tvrdi IDF.

Izraelski taoci su ranije drani u toj bolnici, sudei po svedoenju osloboenih Izraelaca koji su oteti tog dana i odvedeni u Gazu, posle ega je poeo rat.

Vojna operacija je izvedena da se osigura minimalno ometanje tekuih bolnikih aktivnosti i da se ne povrede pacijenti i medicinsko osoblje.

Vojska tvrdi da je isporuila generator da se zameni bolniki koji je prestao da radi i da su svi vitalni sistemi bolnice nastavili da rade, te da snabdevanje strujom nije prekidano.

Uz to su hrana, voda i lekovi i hrana za bebe isporueni bolnici u saradnji sa vojskom, a nekoliko pacijenta u kritinom stanju preneto u druge medicinske centre na zahtev bolnikog osoblja i u saradnji sa meunarodnom zajednicom.

U saoptenju se najavljuje nastavak operacija u skladu sa meunarodnim pravom protiv Hamasa koji Izrael smatra teroristikom organizacijom i za koju kae da deluje iz bolnica i civilne infrastrukture.

Jedan od nekoliko lekara koji su ostali u bolnici Naser je pre nekoliko dana za CNN situaciju u njoj opisao kao oajnu i katastrofalnu jednu nedelju posle opsade izraelskih snaga i upada u nju.

On je u telefonskom razgovoru za ameriku TV mreu rekao da u bolnici nema struje, kiseonika, grejanja, a da jedva ima hrane i vode.

Naser je bila jedna od najveih bolnica u funkciji u enklavi pre nego to su u nju ule izraelske snage posle intenzivnog bombardovanja.

Post Views: 8

Originalni tekst