Izraelska vojska počela je jutros da poziva Palestince da se evakuišu iz istočnih kvartova grada Rafe, onih blizu izraelske granice pred planiranu ofanzivu u tom području na jugu Pojasa Gaze.

Time je signalizirano da je neminovna ofanziva u tom gradu, javlja Asošiejted pres.

Civili se pozivaju da se premeste u humanitarnu zonu al-Mavasi i područje Kan Junisa, prenose izraelski mediji.

Vojska u porukama, telefonskim pozivima i flajerima daje instrukcije koji kvartovi moraju da se evakuišu i kojim putem da se ode do određene humanitarne zone.

Ističe se da se naredba odnosi za sada samo na istočne kvartove Rafe, a ne ceo taj grad, gde se više od milion Palestinaca sklonilo od rata.

Izraelska vojska je objavila mapu tih kvartova i u saopštenju navela da se „u skladu sa odobrenjem političkog ešelona IDF (Izraelske odbrambene snage), stanovništvo, koje je pod kontrolom Hamasa, poziva da se privremeno evakuiše iz istočnih kvartova Rafe u proširene humanitarne zone“.

Uz to se dodaje da će akcija „napredovati postepeno u skladu sa procenom situacije“.

Proširena humanitarna zona u Al-Muvasiju i području Kan Junisa uključuje poljske bolnice i šatore za raseljene Palestince, a, kako vojska tvrdi, nedavno je povećana humanitarna pomoć koja tamo stiže.

Granični prelaz Kerem Šalom na jugu Pojasa Gaze i dalje je zatvoren posle jučeračnjeg smrtonosnog raketnog napada Hamasa, u kojem su ubijena tri vojnika, ali bi se mogao otvoriti u zavisnosti od procene.

Ostali granični prelazi su ostali otvoreni i nastavlja se rad na izgradnji plutajuće luke u centralnoj Gazi.

U saopštenju se najavljuje nastavak progona Hamasa u Gazi dok svi taoce koje drži u zatočeništvu ne budu vraćeni kući.

Pozivi na evakuaciju upućeni su u vreme kada se vode razgovori o primirju, a pred očekivanu kopnenu ofanzivu koju Izrael već mesecima najavljuje kako bi uništio preostale ekstremiste Hamasa.

U nedelju je izraelski ministar odbrane Joav Glant ocenio da Hamas nije posvećen postizanju sporazuma i upozorio na „snažnu operaciju u skoroj budućnosti u Rafi“.

Post Views: 17

Originalni tekst