(Beta-AP) – Izraelska vojska je nagovestila da je završila veliku borbu na severu Pojasa Gaze, navodeći da je tamo uništila vojnu infrastrukturu Hamasa na početku četvrtog meseca rata.

Vojni portparol kontra-admiral Daniel Hagari najavio je kasno sinoć da će izraelske snage nastaviti da rade ono što su i dosad radile, da jačaju odbranu duž granične ograde između Izraela i Gaze, te da će se fokusirati na centralne i južne delove te palestinske teritorije.

Najava prethodi poseti državnog sekretara SAD Entonija Blinkena, koji je zajedno sa drugim zvaničnicima administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena više puta pozvao Izrael da smanji vazdušnu i kopnenu ofanzivu u Gazi i preusmeri je na ciljane napade lidera Hamasa kako bi se sprečilo povređivanje palestinskih civila.

U proteklim nedeljama već je smanjen obim vojnih napada na sever Gaze, a ofanziva pojačana na jugu teritorije gde se većina od 2,3 miliona Palestinaca sklonila u manja područja usred humanitarne katastrofe i dok traju izraelski vazdušni udari.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu insistira da se rat neće završiti dok se ne postignu ciljevi, eliminisanje Hamasa, vraćanje talaca i ne obezbedi da Gaza više ne bude pretnja njegovoj zemlji.

U izraelskim napadima ubijeno je više od 22.700 Palestinaca, a ranjeno oko 58.000, po podacima tamošnjeg Ministarstva zdravlja.

Zdravstveni zvaničnici kažu da su oko dve trećine ubijenih žene i maloletnici, a Izrael krivi Hamas za velike civilne žrtve jer ta organizacija, kako tvrdi, dejstvuje u gusto naseljenim stambenim područjima.

Danas su zvaničnici u bolnici Naser u Kan Junisu, gradu na jugu Pojasa Gaze, primili tela 18 ljudi, od kojih 12 dece, ubijenih u izraelskom udaru kasno sinoć.

Više od 50 ljudi je ranjeno u napadu na zgradu u izbegličkom logoru Kan Junis, osnovanom pre više decenija za izbeglice iz rata koji je izbio 1948. godine posle stvaranja Izraela i pretvorenom u gradski kvart.

Vojni portparol Hagari najavio je da će izraelske snage postupati drugačije na jugu nego na severu gde su u bombardovanju i kopnenim sukobima sravnjeni sa zemljom čitavi kvartovi.

On je rekao da vojska primenjuje naučene lekcije, ali nije ulazio u detalje, već je samo ponovio najavu političara da će se sukob „nastaviti tokom cele 2024“.

Post Views: 21

Originalni tekst