EPA-EFE/ABIR SULTAN

(Beta-AP) – Izraelska vladajuća koalicija nastavila je danas da sprovodi sporni plan reforme pravosuđa uprkos protivljenju vojske i talasu masovnih protesta koji se očekuju ove nedelje.

Parlamentarni odbor priprema predlog zakona kojim će se ograničiti sudsko nadgledanje nekih odluka vlade, što je izazvalo pojačane kritike vojnih rezervista iz elitnih jedinica, uključujući vazduhoplovne snage i sajber bezbednost.

Mnogi su upozorili da se neće odazvati na dužnost ako se sprovođenje reforme nastavi.

Rezervisti koji čine okosnicu vojske, u zemlji gde je služenje vojnog roka obavezno, najviše su uticali da premijer Izraela Benjamin Netanjahu zamrzne sprovođenje plana reforme u martu.

U odgovoru na predlog zakona o kojem će se, kako se očekuje, poslanici konačno izjasniti početkom naredne nedelje, veliki pokret protesta je za sutra najavio “Dan nereda”.

Tokom takvih masovnih protesta ometa se saobraćaj na autoputevima, stvara se velika gužva na glavnom izraelskom međunaronom aerodromu i izbijaju sukobi između policije i demonstranata.

Plan reforme koju sprovodi Netanjahuova vlada, sastavljena od nacionalističkih i verskih partija, je duboko podelila Izrael i gurnula tu zemlju u jednu od najvećih kriza, te izazvala kritike najvažnijeg izraelskog saveznika, SAD.

Netanjahu je zamrznuo sprovođenje plana na proleće suočen sa masovnim protestima i radničkim štrajkovima zbog kojih su prizemljeni avioni i paralisana ekonomija, te najavama vojnih rezervista da se neće odazvati na dužnost.

Vlada Izraela tvrdi da plan ima za cilj da obuzda previše intervencionistički sudski sistem i obnovi moć izabranih zvaničnika.

Kritičari upozoravaju da će se tako narušiti osetljiv sistem kontrole i ravnoteže i zemlja gurnuti ka autokratiji. Oni takođe kažu da je Netanjahu u sukobu interesa jer mu se sudi za korupciju.

Na današnjoj sednici vlade Netanjahu je branio reformu i predlog zakona koji se priprema kako bi se sprečilo da izraelski sudovi razmatraju “razumnost” odluka izabranih zvaničnika.

On je takođe kritikovao talas protivljenja unutar vojske.

“ U demokratiji je vojska podređena izabranoj vladi, a ne obrnuto. Nepotčinjenost je suprotna demokratiji i zakonu”, rekao je Netanjahu,koji je predsedavao sednicom vlade dan kasnije nego što je uobičajeno jer je dva dana bio u bolnici zbog vrtoglavice.

Rastuće kritike reforme u vojsci su u martu navele ministra odbrane Joava Galanta da izrazi svoju protivljenje planu vlade.

Zbog toga ga je Netanjahu smenio što je izazvalo masovne spontane proteste i navelo izraelskog lidera da zamrzne ostvarenje plana i vrati Galanta na funkciju.

Ostvarenje plana se nastavlja pošto su propali pregovori s opozicijom da se nađe kompromis.

U međuvremenu se sve više čuju upozorenja širom zemlje da će reforma naneti štetu ekonomij, vojni sposobnostima i društvu. Vrednost izraelske valute šekela je pala odmah posle objavljivanja plana.

Originalni tekst