EPA-EFE/ABIR SULTAN

 Protivnici planirane reforme pravosuđa Vlade Izraela blokirali su danas autoputeve koji vode do Jerusalima, Haife i Tel Aviva na početku demonstracija širom zemlje.

Protesti su započeli jutros pošto je izraelski parlament (Kneset) usvojio u prvom čitanju odredbu zakona kojom će se ograničiti ovlašćenje Vrhovnog suda Izraela da razmatra odluke vlade.

To je samo jedna od odredbi koje je predložili Netanjahuovi saveznici ultranacionalisti i ultraortodoksni Jevreji.

Predložene promene pravosuđa sprovode se uprkos velikom protivljenju.

Plan reforme izazvao je višemesečne demonstracije protivnika koji upozoravaju da se zemlja gura u autoritarnu vladavinu.

Aktivisti su pozvali da se danas protestuje ceo dan, a da se demonstranti okupe i ispred glavnog izraelskog međunarodog aerodroma Ben – Gurion kraj Tel Aviva što bi moglo da omete putovanja.

U utorak je 300 rezervista iz vojne sajber jedinice potpisalo pismo upozorenja da neće volontirati za službu uz objašnjenje da je vlada pokazala “da je odlučna da uništi državu Izrael”.

“Osetljive sajber sposobnosti sa potencijalom da se nanese zlo ne smeju se dati kriminalnoj vladi koja podriva osnove demokratije”, napisali su rezervisti.

Policija je koristila vodene topove da otera demonstrante dok su blokirali glavnu saobraćajnicu do Jerusalima.

Uhapšeno je nekoliko ljudi koji su ometali saobraćaj kraj grada Modiina u centralnom delu Izraela.

Demonstranti su blokirali glavni autoput u Haifi velikim transparentom na kojem je pisalo “Zajedno ćemo biti pobednici”.

Zbog ometanja javnog reda uhapšeno je 42 ljudi, rekla je policija.

Vođa radničkog sindikata Histadrut Arnon Bar-David zapretio je mogućim opštim štrajkom koji bi paralizvao ekonomiju zemlje.

On je pozvao Netanjahua da “zaustavi haos”.

Histadrut je pozvao na opšti štrajk u martu kada je vlada nastojala da sprovede plan reforme posle čitavih nedelja protesta.

Tada je paralisan veliki deo izraelske ekonomije i to je uticalo da Netanjahu zamrzne sprovođenje plana.

Izraelski lider je u junu odlučio da nastavi ostvarenje reforme pošto su propali pregovori s opozicijom o kompromisu.

Netanjahuovi saveznici su predložili niz promena pravosudnog sistema u cilju slabljenja, kako tvrde, preteranih ovlašćenja neizabranih sudija.

Te promene uključuju davanje Netanjahuovim saveznicima kontrole nad postavljanjem sudija i parlamentu moć da obara sudske odluke.

Netanjahuova vlada je najdesnije orijentisana u istoriji Izraela.

Ona je položila zakletvu krajem decembra posle petih izbora za manje od četiri godine.

Kritičari reforme upozoravaju da će narušiti osetljiv sistem kontrole i ravnoteže vlasti i koncentrisati vlast u rukama Netanjahua i njegovih saveznika. Oni takođe kažu da je Netanjahu u sukobu interesa.

Reformi su se usprotivili mnogi slojevi izraelskog društva uključujuči rezervne vojne oficire, poslovne lidere i LGBTQ+ zajednice i članovi drugih manjinskih grupa.

Originalni tekst