Izraelu preti da na ovogodišnjoj pesmi Evrovizije osvoji „nula bodova“ jer muzičari i javnost pozivaju na bojkot četvorostrukog pobednika zbog vojne kampanje u Gazi, piše časopis Politiko (Politico).

U šarenoliki muzički festival politika se uplela i ranije. Pre dve godine s takmičenja je izbačena Rusija, a pobedila je Ukrajina.

Sada je meta zvižduka i negodovanja – Izrael.

Više od 1.000 muzilara u Švedskoj je potpisalo otvoreno pismo upućeno organizatoru ovogodišnjeg događaja, Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU), optužujući je za licemjerje pred „humanitarnom katastrofom“ u Gazi, prenosi N1.

Švedska će u maju biti domaćin takmičenja u Malmeu. I finski umetnici su pozvali finsku javnu radioteleviziju Yle da pritisne EBU kako bi se sprečilo „da zemlja umešana u ratne zločine, koja nastavlja s vojnom okupacijom dobije mogućnost javnog nastupa da bi ispolirala svoj imidž“.

„EBU je pregledao spusla učesnika za takmičenje 2024. i zaključio da izraelska javna telvizija KAN ispunjava sve takmičarske propise za ovu godinu“, kazao je direktor EBU-a Noel Kuran.

To je u skladu s pravilima ostalih međunarodnih organizacija koje su „zadržale izraelske učesnike u velikim tamičenjima“, rekao je.

Evropski javni servisi osećaju pritisak

Ipak, javne televizije, članice EBU-a osećaju pritisak. Švedski SVT, domaćin takmičenja, pozvao je EBU da odluči ko može da učestvuje.

Irski RTÉ primio je gotovo 500 imejlova s pozivom da odustane od takmičenja ako u njemu bude učestvovao i izraelski predstavnik.

Simpatizeri Palestinaca polugoli su klečali na snegu ispred norveškog NKR-a tražeći isključenje Izraela.

Islandski RÚV saopštio je da će odložiti odluku o tome hoće li učestvovati na ovogodišnjem takmičenju nakon što se završi nacionalni selekcioni proces u kom nastupa i palestinska pevačica.

Izraelski ambasador: Poziv na bojkot znači podršku Hamasu

Izraelski ambasador u Švedskoj Ziv Nevo prošlog meseca je utvrdio da „poziv na bojkot Izraela znači podršku Hamasu“.

“Ostavite politiku izvan Evrosonga“, rekao je.

EBU je uvek nastojao da se kloni politike pa za takmičere vredi zvanično pravilo da „ne politizuju“ i da „ne instrumentalizuju“ događaj.

Čak je i islandski bend Hatari novčano kažnjen zbog mahanja palestinskom zastavom pred kamerom na takmičenju u Tel Avivu 2019. Ali takva politička neutralnost nije bila tako jasno izražena još od 2022. godine.

Prošlogodišnje takmičenje u Liverpulu obeležile su plavo-žute zastave koje su značile gest solidarnosti s Ukrajinom i borbom te zemlje protiv ruske invazije.

Da li je Evrosong zaista „nepolitički muzički događaj“

Kuran je rekao da je izbacivanje Rusije podstaknuto „upornim kršenjem obaveza ruske televizije koje se odnose na članstvo u EBU-u i kršenjem vrednosti javnih medija“.

Između izraelskog KAN-a i vlade „odnos je sasvim drugačiji“, dodao je.

„Poređenja između ratova i sukoba su kompleksna i teška i kao nepolitičkoj medijskoj organizaciji nije na nama da im pribegavamo“, smatra Kuran.

EBU se zalaže za to da Evrosong bude posveta pesmama. To je „nepolitički muzički događaj… a ne takmičenje između vlada“ država, kazao je Kuran.

Ljubitelji Evrosonga možda se s njim neće složiti. Jer, jesu li to kiparski i grčki predstavnici opet dodelili jedni drugima dragocenih dvanaest bodova?

Post Views: 28

Originalni tekst