Šef izraelske vojske rekao je da će se odgovoriti na napad Irana na Izrael izveden stotinama dronova, balističkih i krstarećih raketa, a saveznici pozivaju Izrael da odgovor izostane i apeluju na uzdržanost, iako oštro osuđuju iranski napad.

Izraelski ratni kabinet sastao se sinoć da razgovara o odgovoru na iranski napad.

Iran, koji je sa više stotina dronova napao Izrael u noći od subote na nedelju, kao odgovor na napad na iranski Konzulat u Damasku pripisan Izraelu, smatra da je to pitanje završeno.

Izraelski načelnik generalštaba Herzi Halevi rekao je, međutim, da napad neće proći bez odgovora. „Dok gledamo unapred i odmeravamo naše korake lansiranje toliko raketa, krstarećih raketa, dronova na teritoriju države Izrael će imati odgovor“, rekao je general Halevi, prenosi BBC. Halevi nije rekao konkretno o kakvim akcijama se radi niti kada će biti preduzete.

Saveznici Izraela su snažno osudili iransku oružanu akciju ali su pozvali izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da pokaže uzdržanost.

Britanski premijer Riši Sunak rekao je da „sve strane moraju da pokažu uzdržanost“ da izbegnu spiralu nasilja na Bliskom istoku, a francuski predsednik Emanuel Makron da će Pariz pokušati da ubedi Izrael da odgovor ne sme da rezulira eskalacijom sukoba.

Iranski napad u noći između subote i nedelje bio je prvi slučaj da je ta zemlja direktno vojno napala Izrael, uprkos decenijskim neprijateljstvima koja datiraju još od Islamske revolucije 1979. godine, prenosi AP.

Izraelski vojni portparol rekao je da je 99 odsto dronova i raketa koje je Iran lansirao presretnuto.

Napetost između Izraela i Irana raste od početka izraelskog šestomesečnog rata protiv militananta Hamasa u Pojasu Gaze.

Rat je počeo kada su Hamas i Islamski džihad, dve militantne grupe koje podržava Iran, iz Gaze izveli napad na izraelsku teritoriju 7. oktobra prošle godine u kome je ubijeno 1.200 ljudi i oteto 250 talaca.

Izrael je posle toga pokrenuo ofanzivu na Gazu u kojoj je razoren veliki deo te teritorije i poginulo više od 33.700 ljudi, prema lokalnim zdravstvenim zvaničnicima.

Post Views: 14

Originalni tekst